Home » Interviews » 5 vragen aan Martin Parr
All

5 vragen aan Martin Parr

Martin Parr (geboren op 23 mei 1952) is een Britse documentairefotograaf, fotojournalist en verzamelaar van fotoboeken. Hij staat bekend om zijn fotografische projecten die een intieme, satirische en antropologische kijk geven op aspecten van het moderne leven, met name het documenteren van de sociale klassen van Engeland, meer in het algemeen de rijkdom van de westerse wereld. Onlangs opende Martin Parr zijn eigen museum in Bristol, waar hij zijn eigen werk en het werk van andere documentaire fotografen tentoonstelt. Want, zoals hij zelf zegt, kan documentaire fotografie in Engeland wel een boost gebruiken. Ik stelde hem vijf prangende vragen.

ITALY. Pisa. The Leaning Tower of Pisa. From ‘Small World’. 1990. © Martin Parr

Als voormalig directeur van Magnum en een gevestigde naam in de fotografiewereld; wat ziet u als grootste verschuiving/verandering van fotografie in de afgelopen tien jaar?

“Het grootste verschil is de daling van de tijdschriftenmarkt, maar de stijging van de markt voor het verkopen van prints.”

GB. England. West Yorkshire. Steep Lane Baptist Chapel. 1977. © Martin Parr

U ziet uzelf als documentair fotograaf, al gaat het project “Bored Couples’ verder dan alleen documenteren. Ziet u uzelf ook als ‘kunstenaar’? Kan er een verbinding tussen deze twee zijn?

“Ik kan zowel een kunstenaar als een documentaire fotograaf zijn. Toch geef ik de voorkeur aan het laatste, omdat het minder pretentieus klinkt.”

“Verwacht niet dat je een beroemde fotograaf wordt, alleen dan kan het echt gebeuren”

Als fotograaf ziet u veel verschillende methoden om uw onderwerpen vast te leggen. Hoe maakt u deze keuzes?

“Ik zie eigenlijk niet zo veel verschil, maar soms is er meer een concept aanwezig in het werk, zoals bijvoorbeeld bij ‘Parking Spaces’ en ‘Bored Couples’.”

GB. Scotland. Glasgow. Duke Street. 1995. © Martin Parr

In een recent interview met u las ik dat uw nieuwe werk niet beter wordt dan eerder gemaakt werk. Is dat een fenomeen waar iedere fotograaf op een dag mee te maken gaat krijgen?

“De meeste fotografen zijn op hun hoogtepunt als ze nog jong en rauw zijn. Maar in tegenstelling tot mijzelf, komen de meeste niet tot een akkoord als het gaat om het afwijzen van je eigen werk. Ik doe mijn best om fris te blijven, maar erken deze neiging. “

SPAIN. Benidorm. From ‘Common Sense’. 1997.

Wat zou uw tip zijn aan beginnende, ambitieuze fotografen?

”Mijn advies zou zijn: verwacht niet dat je een beroemde fotograaf wordt, alleen dan kan het ook echt gebeuren.”

martinparrfoundation.org/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS