Home » Interviews » De maakbaarheid van het leven
All

De maakbaarheid van het leven

Alexander Sporre reflecteert met zijn fotografie op verschillende maatschappelijk relevante thema’s: van de maakbaarheid van het leven tot het veranderen van intermenselijke communicatie in het digitale tijdperk. KIEKIE sprak hem over zijn visie op fotografie aan de hand van zijn serie Memento Mori.

Je fotografie is erg geëngageerd. Waarom vind je het belangrijk om maatschappelijke thema’s te behandelen in je werk?

Ik denk dat het niet een heel bewuste keuze is, maar meer iets wat op de achtergrond ontstaat. Als ik zo terugkijk op mijn diverse series, dan is het inderdaad zo dat ik graag maatschappelijke thema’s probeer aan te stippen. Vaak lees of hoor ik over ik een goed artikel of boek, waar ik mezelf in kan vinden en dan probeer ik middels fotografie die boodschap over te brengen. Dat is ook wel inherent aan fotografie, omdat je juist via dit medium een boodschap over kan brengen die met alleen woorden moeilijk – of niet – te omschrijven is. Net zoals poëzie meer probeert te zeggen dan slechts de verzameling van woorden bij elkaar.

Waar houd je je, maatschappelijk gezien, het meest mee bezig en waarom?

De afgelopen maanden houd ik mij veel bezig met nationale en internationale politieke vraagstukken. Iets meer dan dat ik eigenlijk zou willen. Als counterbalance lees ik daardoor meer en meer over filosofie. Die wijsheden geven toch een soort van rust in hectische tijden. Op de een of andere manier voel je dat het kwartje de komende jaren toch de andere kant op gaat vallen. Dat is ook niet meer dan logisch, omdat het gevoel van rustige tijden alleen bestaat bij de notie van onrustige tijden. Hoe je er zelf in staat, bepaalt uiteindelijk hoe je je voelt. Een bepaalde ‘tijd’ zelf is niet rustig of onrustig, maar slechts het gevoel in combinatie met de persoon die het voelt. Zo probeer ik het tegenwoordig te zien.

ik vind dat fotografie soms ook gewoon om vorm moet kunnen gaan en niet persé inhoud als vertrekpunt hoeft te hebben

Met de serie Memento Mori probeer ik in eerste instantie mezelf iets bij te brengen, maar uiteindelijk vertaal je het naar een verhaal wat voor een ieder van toepassing kan zijn. We zijn als maatschappij continu bezig om zo lang mogelijk in leven te blijven, we proberen zoveel mogelijk aan de dood te ontsnappen door hem ver weg te stoppen en niet bespreekbaar te maken. Boeddhistische monniken hadden vroeger vaak een schedel op hun bureau staan om iedere dag herinnerd te worden aan de dood, zodat ze van het leven konden genieten in plaats van er krampachtig aan vast te blijven houden. Met mijn serie Memento Mori probeer ik voor mezelf de moderne variant van de ‘schedel op het bureau’ te zijn. Mocht dat het voor anderen ook betekenen, dan is dat mooi meegenomen. Deze serie is overigens een doorlopend project. Het bestaat nu uit beelden van chauffeurs van rouwauto’s, maar ik ben op dit moment op zoek naar mensen die zich hebben ingeschreven bij de Levenseindekliniek.

Wordt de inhoud ooit belangrijker dan het beeld?

Ja, dat is een leuke vraag. Het klinkt wellicht een beetje gek na wat ik hierboven heb gezegd, maar ik vind dat fotografie soms ook gewoon om vorm moet kunnen gaan en niet per se inhoud als vertrekpunt hoeft te hebben. Soms vind ik dat er tegenwoordig te geforceerd verhalen worden verzonnen bij beelden, enkel en alleen om het inhoud te geven. Als een fotograaf graag bezig is met fotografie en daarbij spontaan mooie beelden of series ontstaan, dan is dat in principe toch voldoende? Waarschijnlijk zit er altijd wel een bepaalde thematiek achter, maar sommige mensen communiceren nu eenmaal beter met beeld dan met woorden. Dat is misschien ook wel door het internet gekomen; zoveel verschillende soorten fotografie (projecten) zijn toegankelijk geworden, dat het moeilijk is nog origineel te zijn.

Wat is het doel van je fotografie?

Ik heb niet een specifiek doel voor m’n fotografie. Ik heb het afgelopen jaar mijn baan opgezegd om volledig met fotografie bezig te zijn en dat voelt zowel goed als spannend. Natuurlijk is het leuk als je met je fotografie mensen kan bereiken, stimuleren of doen laten nadenken, maar als dat je enige doel is, ga je dat denk ik niet bereiken.

Wat voor serie(s) staat/staan er op de planning?

Momenteel ben ik aan het afstuderen aan de Fotoacademie. In het laatste weekend van mei hebben we onze eindexamenexpositie in Loods 6. Daarvoor ben ik nu bezig met een persoonlijk project over mijn eigen tijd op en rondom de werkvloer. Ik heb namelijk bedrijfskunde gestudeerd en twee jaar lang bij een grote multinational gewerkt. Maar toen ik daar aan de slag was, had ik zoiets van: “Is dit het nu?” Iets waar meerdere mensen zich wel in herkennen, denk ik. Dat heeft onder andere geleid tot een burn-out en de keuze om daar in ieder geval niet verder te gaan. Ik denk overigens niet dat het de schuld is van enkel het bedrijfsleven of multinationals in het algemeen, maar er zijn ook zeker karaktertrekjes van ons als millennials die daar een aandeel in hebben. Echter zijn wij weer millennials geworden door onze omgeving. Kortom, het heeft niet zoveel zin om met vingers te gaan wijzen. Wel is het een actueel thema en ik vertel graag mijn verhaal in beeld. Dat is mijn focus voor de komende maanden.
Na de academie wil ik graag een serie maken over mijn geboorteplaats en dan voornamelijk op zoek gaan naar menselijk contact. Laatst had ik geen batterij meer en toen merkte ik op dat ik bijna liever wachtte tot ik weer in de auto zat om te zien hoe laat het was, dan dat ik aan iemand de tijd vroeg. Toen vond ik het tijd om deze menselijke contacten weer te herstellen op de plek waar ik ze voor het laatst – vóór het digitale tijdperk – had: in mijn geboortestad en vroegere woonplaats Zwolle.

Bekijk hier meer werk van Alexander Sporre

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS