Home » Interviews » Analoog met Lotte van Raalte
All

Analoog met Lotte van Raalte

Bergen films leggen deze Amsterdamse meiden wekelijks op onze toonbank. Waar komt die liefde voor analoge fotografie vandaan? We vragen het deze week aan Lotte van Raalte (28) die vijf jaar geleden afstudeerde aan de KABK en inmiddels alweer twee jaar aangesloten is bij foto- en filmagentschap HALAL. De talentvolle Lotte schiet onder andere voor Filling Pieces, Nike, I-D Magazine en Adidas!

YUNG © Lotte van Raalte

Wanneer en waarom ben je met fotograferen begonnen?

”Na mijn VWO diploma besloot ik een tussenjaar te nemen om te onderzoeken wat ik verder wilde studeren en om geld te verdienen voor mijn eerste grote reis alleen. Naast een vooropleiding voor de toneelschool ben ik toen een cursus tekenen/schilderen en fotografie begonnen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ik had nooit gedacht dat ik naar een kunstacademie zou kunnen, maar merkte al vrij snel dat ik me binnen het medium fotografie heel goed kon uiten. Ik besefte me toen pas dat ik in eerdere verre reizen met mijn ouders al veel met beeld bezig was geweest. Toen ik niet eens door de eerste audities van de toneelscholen kwam en me tijdens de open dagen van verschillende universiteiten niet thuis voelde, besloot ik toelating te doen op het Rietveld, Willem de Kooning en KABK. Ik werd tot mijn grote verbazing op alle drie de academies aangenomen. Na mijn reis door Thailand en Cambodja ben ik in 2007 gestart met mijn studie fotografie aan de KABK.”

Portugal © Lotte van Raalte

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven?

”Ik ben in 2012 afgestudeerd in de richting modefotografie, maar eigenlijk was mijn afstudeerproject meer een onderzoek naar mode met een documentaire uitwerking. Ik ben altijd gefascineerd, geïnspireerd en geïntrigeerd geweest door mensen. Hoe ze zich gedragen en wat ze dragen. Na mijn afstuderen ben ik veel alleen gaan reizen omdat ik meer diepgang in mijn fotografie wilde vinden en nog niet aan de slag wilde binnen de modewereld in Amsterdam. Ik ben toen maanden door o.a. Midden-en Zuid Amerika en Azië gereisd. Mijn werk heeft zich altijd bewogen tussen mode- en documentair. Inmiddels hebben mijn reizen en mijn mode werk elkaar zo beïnvloed, dat mijn eigen stijl hier precies tussen past. Ik zoek altijd naar een soort echtheid binnen – soms hele korte – momenten die ik met mensen heb. Onlangs werd deze tekst geschreven over mijn werk: “While the idea of high fashion editorials may conjure up images of poised models with sharp cheekbones and composed expressions, van Raalte’s images almost appear as though she’s captured the hidden moments between staged poses. Her visceral images contain an unbridled sense of joy; they scream life at viewers.” Ik vond dit een hele mooie en passende tekst alleen kan ik dit soort zinnen zelf nooit maken. Gelukkig ben ik ook beeldmaker en geen schrijver, haha!”

Appelsap Campagne One Love © Lotte van Raalte

Waarom fotografeer je graag analoog en op welke film(s) schiet je?

”Eigenlijk ben ik daar niet zo lang geleden echt mee begonnen. Ik had wel vaker een analoog camera’tje bij me op reis die meer diende als een soort snapshot dagboek. Begin dit jaar was ik een beetje klaar met de hoeveelheden en snelheid waarmee we tegenwoordig werken en zocht naar een andere benadering van fotografie. Met film ontstaat er voor mij meer focus, rust en aandacht. Ook houd ik niet van gephotoshopt beeld. De kleuren en het gevoel van analoog beeld is vaak juist mooi door kleine onverwachte imperfecties. Daarnaast vind ik het “verrassende” aspect – wanneer je de foto’s laat ontwikkelen – echt fantastisch. Daarom besloot ik al mijn oude camera’s uit de kast te halen en heb ik een aantal nieuwe aangeschaft. Ik schiet met name op de kleur Kodak Portra film, zowel kleinbeeld als middenformaat en op Ilford zwart wit film.”

 

YUNG © Lotte van Raalte

Door wie of door wat laat jij je inspireren?

”Zoals ik al eerder schreef, ik denk dat mensen mijn grootste inspiratie bron zijn. Tijdens mijn reizen word ik het meest geïnspireerd. Al je zintuigen worden dan geprikkeld. Meestal reis ik alleen dus ben ik ook veel meer gefocust en maak ik sneller contact met de mensen om me heen. Ik gooi mezelf het liefst helemaal in een nieuw land of cultuur. Maar, los van verre reizen, er lopen hier in Amsterdam ook genoeg bijzondere mensen rond. De grap is eigenlijk dat ieder mens iets bijzonders heeft. Het ligt er heel erg aan hoe je kijkt, waar je focus ligt en welke moment er ontstaat tussen jou en de ander. De drempel lijkt voor mij alleen gek genoeg soms groter hier dan in het buitenland.
Verder merk ik ook dat mijn liefde voor natuur ook steeds meer toeneemt. Inmiddels kan ik bijvoorbeeld uren plantjes, water of bergen fotograferen. Wat ik voorheen echt oersaai dacht te vinden geeft me nu heel veel rust en inspiratie. Gelukkig maar dat dingen veranderen! Ik denk dat je altijd in beweging moet blijven en je kunt blijven verwonderen door de dingen om je heen.”

Misschien wel mijn grootste en spannendste klus tot nu toe

I-D Magazine © Lotte van Raalte

Waar bestaan je opdrachten uit? Wie zijn je werkgevers?

”De meeste opdrachten zijn mode- en portret gerelateerd. Sinds 2 jaar word ik vertegenwoordigd door Halal Film & Photography in Amsterdam. De afgelopen 1,5 jaar heb ik campagnes voor Filling Pieces geschoten in Ijsland en Madagascar, wat echt heel bijzonder was. In februari waren we naar Kaapstad voor de campagne van Appelsap Festival. Verder heb ik voor ASOS, Elle, i-D, Obey en Nike gewerkt. Inmiddels ben ik net terug uit Los Angeles waar ik twee online campagnes voor Adidas heb geschoten. Misschien wel mijn grootste en spannendste klus tot nu toe. Ik kan soms nog steeds niet geloven dat ik op reis gestuurd wordt voor mijn werk. Een droom waar ik heel gericht naar toe heb gewerkt en hopelijk nog heel veel avonturen met zich mee gaat brengen!

Cannes © Lotte van Raalte

En wat voor vrij werk maak je graag?

”Ik maak graag meer langdurige documentaire projecten. Vorig jaar heb ik 2 maanden in Kaapstad gewoond waar ik ook fotografie les heb gegeven in een township. De combinatie van foto’s nemen en les geven vind ik een hele mooie wisselwerking. Het project “Suyivumela” is een combinatie van het werk van de studenten en mijn eigen fotografie, filmportretten en tekeningen. Ik hoop er nu elk jaar terug te keren om de studenten verder te helpen en zelf meer werk te maken om uiteindelijk een boek te publiceren.
Verder ben ik hier in Nederland bezig met een nieuw documentair project (film en fotografie) maar daar over in de nabije toekomst meer ;)!”

Bekijk het werk van Lotte op Lottevanraalte.com en HALAL

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS