Home » Interviews » De plek als muze
All

De plek als muze

In het werk van Andrea Grützner – winnaar ING Talent Award 2017 – staat vaak de beleving van plekken centraal die ze kleurrijk en vol abstracties omhult. Nadat ze de studenten Visual Communication lesgeeft aan de Hogeschool Konstanz, vlak aan de Zwitserse grens, vertrekt ze voor onbepaalde tijd naar New York voor de inspiratie en de liefde. Gelukkig kon ik haar nog spreken tijdens haar laatste weekend in Berlijn.

© Andrea Grützner

Hoe is het prijswinnende ‘Hive’ tot stand gekomen?

”Toen ik hoorde ik dat ik genomineerd was voor de ING Talent Award, ben ik kort daarna naar Australië gevlogen, naar het Photography Institute om het thema Common Grounds onder de loep te nemen. Na 3 weken research, ben ik langzaam tot deze beelden gekomen.
The New Academic Street op die school is de oorsprong van mijn serie, een innovatief gebouw dat oude constructies in een nieuw, over-de-top jasje stak.”

© Andrea Grützner

”Hoe bedoel je over-de-top?

Die bank, die je ziet op een van de Hive-beelden, komt haast uit een Starwars-decor. Het interieur bestond uit een soort game-concepten voor leslokalen, krappe studie- en gehorige ontmoetingsruimtes. Elke ruimte had ook een symbolische naam als The Hive of The Lawn. Het voelde alsof ik in een computerspel rondliep. Studeren wordt hier een soort spel door alle pijlen, schreeuwerige kleuren en opengewerkte verdiepingen. Ik vraag me echt af of dit een effectieve leeromgeving is.”

© Andrea Grützner

Waarom koos jij The Hive en wat kwam je daar tegen?

Omdat ik de vraag wilde onderzoeken over hoe de omgeving onze gedragingen en gevoelens beïnvloed, ben ik bij dit werk uitgegaan van de manipulatieve werking van de omgeving. Wat was mijn eigen gevoel hier? Die Starwars-bank ziet er natuurlijk bijzonder uit, maar zat bijvoorbeeld echt heel krap. Ook vond ik dat er een merkwaardige sociale controle ontstond door al die open ruimtes.

© Andrea Grützner

Hoe begin je eigenlijk, als je na het fotograferen in je studio bent?

In het grootste geval werk ik intuïtief, vanuit verborgen kennis; wat betekent dat wanneer ik iets zie of lees dit onbewust mijn werk beïnvloedt. Van daaruit houd ik me dan weer bezig met abstractieprocess in de fotografie, waarbij ik het spannend vind als dat met ruimte te maken heeft. Ik zoek dan in mijn indexicale beelden of negatieven naar iets dat me aanspreekt, dat is dan mijn vertrekpunt voor een nieuw beeld.

 

En hoe kom je tot die bijzondere abstracties? Neem je letterlijk de schaar in de hand?

”Omdat er iets mist in de beelden, moet ik dat versterken. Ik gebruik daarvoor verschillende technieken. Collages maak ik soms geheel analoog, dus inderdaad met een schaar. Soms door het inscannen van verschillende negatieven of dubbele belichting. En ik werk digitaal met lagen in photoshop. Deze twee beelden in Hive passen goed bij elkaar vanwege het contrast van een meer analoge en digitale techniek: alsof je blijft hangen in een mediale storing.
In je project Erbgericht heb je een hele andere relatie met een gebouw.
Ja, dit gastenverblijf uit mijn hometown is echt mijn muze. Vanaf 1898 is dit gebouw door zoveel transformaties gegaan, heeft allerlei politieke systemen doorleeft. Er is zoveel historie te vinden. In de DDR-tijd was het pand hét culturele middelpunt van het dorp en later is het weer als herberg gebruikt. Wij hebben er vaak familievakanties. Eigenlijk is dit pand ook een soort collage, door alle aanbouw, renovaties, kleuren, lagen behang.”

© Andrea Grützner

En hoe heb je uiteindelijk je eigen verhaal in deze beelden verwerkt?

”Het Erbgericht roept bij iedereen andere emoties en anekdotes op. Door te experimenteren met gekleurd licht en geometrische constructies, heb ik een sfeer proberen te creëren in de lijn met mijn gevoelens voor dit pand.”

Je beelden intrigeren, je voelt dat er iets niet klopt, dat er iets unheimlichs aan vast kleeft. Uit andere bronnen over jouw werk zie ik steeds het woord ‘visuele irritatie’ terugkomen.

”Vanaf toen ik klein was heb ik iets met beelden die wringen. Mijn vader gebruikte een hele vroege versie van beeldbewerkingssoftware. Je kon dan verschillende filters toepassen op je foto’s. Dan was het portret van mij en m’n zusje ineens in een marmer-relief. Ik was tijdens mijn studie grafisch ontwerp ook zeer geïnteresseerd in kunstenaars als Escher en Magritte. Dat realistische beelden ineens iets heel anders blijken. Net zoals met stereogrammen, die boeken waar je door je ogen fijn te knijpen ineens een 3D-beeld ziet. Precies dit ‘kantelmoment’ vond ik altijd heel spannend.”

© Andrea Grützner

Eigenlijk heeft al jouw werk te maken met van die ‘kantelmomenten’.

”Ja, daar heb je gelijk in. Dat is een mooie samenvatting van mijn werk. Het is precies dat verschil tussen vertrouwdheid en iets unheimlichs. Ik ben ook geïnteresseerd in filosofie, zoals Foucault. Hij schrijft bijvoorbeeld over heterotopie, waarin steeds een geheim achter een alternatieve ruimte verschuilt zit, maar waar je nooit bij kan komen. Die alternatieve ruimte krijgt als het ware steeds een andere betekenis, en is een soort maskerade. En ik probeer juist dát gevoel te versterken door fotografie.”

Naast je fotografie geef je ook les, hoe kun je een balans vinden tussen je eigen praktijk en die van je studenten?

”Als fotograaf ben je vaak een lonely rider, daarom vind ik het belangrijk om verbinding te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld door het lesgeven. Op de hogeschool in Konstanz probeer ik open te zijn, vragen te stellen en de studenten niet teveel te laten buigen. Samenwerkingen of lesgeven zijn altijd balans-acts.”

© Andrea Grützner

Ik ben benieuwd over je nieuwe projecten. Wat ga je bijvoorbeeld doen in New York?

”Wat ik alvast kwijt kan over mijn komende avontuur is dat ik me laat inspireren door verschillende kunstenaars als Robert Smithson en zijn manier van werken. Ik moet nog bekijken hoe ik mijn project daar vorm ga geven. Zo’n relatie zoals ik heb met het Erbgericht, heb ik nog niet met een andere plek. Misschien wordt New York mijn nieuwe muse.”

andreagrutzner.de

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS