Home » Expo & Events agenda » De (sur)realiteit van het dagelijkse leven aan boord van een cruise
All

De (sur)realiteit van het dagelijkse leven aan boord van een cruise

Kunstenaar Annegien van Doorn stapte met camera op het cruiseschip Costa Mediterranea. Meedeinend op de golven vond ze zichzelf in een parallel universum boordevol Romeinse kolommen, gouden piramides, barokke engelen, personeel bij de vleet en slechts een kleine cabine waar ze zich in privacy kon terugtrekken. In deze raamloze cabine fotografeerde ze door haarzelf gecreëerde taferelen, een door de kamerjongen gevouwen bedsprei en combineerde deze met het interieur van het schip. Samen geven de foto’s de (sur)realiteit weer van het leven aan boord van een cruise en trekken deze tegelijkertijd in twijfel. Van 24 juni t/m 30 juli in Melkweg Expo.

Hoe ben je op het idee gekomen voor dit project?

”Ik zie de cruise schepen regelmatig voorbij varen vanuit mijn atelier in Pakhuis Wilhelmina aan de Veemkade in Amsterdam en vroeg mij al geruime tijd af hoe het alledaagse leven aan boord van een schip, dat verre van alledaags is, eruit zou zien. Ik stuitte voornamelijk op beelden die het cliché van bejaarden achter gokautomaten en veel decadentie bevestigen, dus ben ik zelf maar op onderzoek uit gegaan.”

Je hebt veel gefotografeerd tijdens je reis op een cruiseschip in je cabine. Waarom juist daar en wat legde je vast?

”Het schip was voor zestig procent gevuld, waardoor er voor iedere drie passagiers twee personeelsleden aan boord waren. De enige plek waar ik naartoe kon vluchten was mijn raamloze cabine van twaalf vierkante meter. Hier fotografeerde ik door mijzelf gecreëerde taferelen en een door de kamerjongen gevouwen bedsprei en combineerde deze met foto’s van het interieur van het schip. Door de combinaties van scenes en situaties gecreëerd door zowel een interieurarchitect, een kamerjongen en mijzelf als kunstenaar, bevraag ik de werkelijkheid op een subtiele manier. En daarbij niet alleen de werkelijkheid op een cruise, maar is de realiteit die wij dagelijks creëren eigenlijk niet net zo absurd als het leven aan boord van een cruise?”

Voor welk cruiseschip had je gekozen en welke bestemming(en) had het schip?

”De Costa Mediterranea. Ik ben rond Italië gevaren: opgestapt in Savona en aan wal gegaan in Napels, Katakolon (Griekenland), Split (Kroatië) en Trieste.”

Wat viel je het meest op en wat vond je het meest ‘absurd’?

”Dat je op een cruise in een soort van parallelle wereld terecht komt die gebaseerd is op andere tijdperken of werelddelen. Alsof je bijvoorbeeld de Efteling binnen komt en er niet meer weg gaat en de Efteling zo je nieuwe werkelijkheid is geworden.”

Ga je het project nog uitbreiden?

”In de Melkweg laat ik al een nieuwe, uitgebreide versie zien van Costa Mediterranea. Ik zal voorlopig niet meer op een cruise gaan, maar ik kan mij voorstellen dat het thema: de gecreëerde (sub)werkelijkheid, terugkomt in toekomstige projecten.”

Annegien van Doorn – Costa Mediterranea
24 juni t/m 30 juli
Opening: vrijdag 23 juni, 19:00 uur
Open: wo t/m zo, 12:00 – 21:00 uur
Ingang via Melkweg Café (Marnixstraat 409)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS