Home » Interviews » Paradise will come
All

Paradise will come

Hoe breng je het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven in deze tijd? Beeldend kunstenaar Caroline Waltman doet dit door middel van foto’s. In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een kind in bad, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. Haar foto’s en de bijbehorende bijbelverzen worden in het Bijbels Museum getoond, waarvan een deel op levensgroot formaat.

© Caroline Waltman

Hoe ben je op het idee gekomen voor het project Paradisewill.com (spreek uit: Paradise will come)

”in 2009 heb ik een fotoboek gemaakt ‘Geboortegrond’. Toen ik dat later nog eens doorbladerde dacht ik bij een portret van een hele mooie exotische vrouw; dat zou zomaar de geliefde uit het Hooglied kunnen zijn. Dat was een van de weinige Bijbelfragmenten die ik toen echt goed kende, het is prachtige liefdespoëzie over de -lichamelijke- liefde tussen mensen. Toen ik dacht spontaan één Bijbelfragment gevat te hebben in een beeld leek het mij interessant die vertaalslagen -naar foto en naar de actualiteit- voor meer passages uit dat boek te maken. Het was wel duidelijk dat ik daar veel tijd voor nodig zou hebben maar een horizon ver weg werkt goed voor mij.”

© Caroline Waltman

Voor ‘wie’ ben je in eerste instantie het project begonnen?

”Voor mezelf in eerste instantie. Ik ga er eigenlijk vanuit dat ik de dingen die ik met de meeste urgentie kan maken, ook het beste zullen worden. Ik denk ook dat de boeken die ik maak met de meest persoonlijke motivaties in heel algemene zin van betekenis kunnen zijn. Waar ‘Geboortegrond’ nog gebaseerd is op de verhouding tussen twee beelden, gaat het in Paradisewill.com over de dynamiek van 3 of meer beelden. Verder heb ik , ook al bedien ik mij hoofdzakelijk van het beeld, een grote liefde voor de taal. Dit project bood ook de gelegenheid de wisselwerking te onderzoeken.”

© Caroline Waltman

Wat is jouw eigen relatie met de Bijbel?

”Ik heb goede herinneringen aan de dingen die ik rondom de Bijbel als kind heb ervaren. Zowel aan het kinderkoor waar ik in zong, als aan de pastoor met de partiële dwarsleasie die heel indrukwekkend liep, en zong ook, als aan mijn moeder die als Katholiek betekenis zocht. Later vond ik andere religies eigenlijk aantrekkelijker, tot ik zelf moeder werd. De Bijbel is een boek dat mij langs indirecte weg het best bereikt. Dus liever luister ik naar een goede preek dan dat ik in mijn eentje een tekst bestudeer, al was ook dat soms nodig. In Paradisewill.com probeer ik denk ik ook steeds terug te gaan naar de meest basale strekking, naar elkaar om te zien dus.”

Ik denk dat ik eerder hoop had dan verwachtingen

Wat waren je verwachtingen toen je met dit project begon?

”Ik denk dat ik eerder hoop had dan verwachtingen. Tijdens dit project ben ik wel veel beren tegen gekomen, maar die kwamen gelukkig pas gaandeweg uit hun holen. Het had overigens best zo kunnen zijn dat ik met tien beelden was geëindigd maar ik had er uiteindelijk toch veel meer nodig (609), om te kunnen krioelen rond de veelheid van alles. Ik heb wel gemerkt dat het een zeer beladen onderwerp is. Ook voor mijzelf, in die zin, waar ik eerder met een bepaalde vanzelfsprekendheid een snaar kon raken, werd dat nu toch wel een soort ‘kwestie’, ‘een opgave’. Het was natuurlijk aan de ene kant een loei ambitieus plan, tegelijkertijd was er grote bescheidenheid geboden, überhaupt bij mijn rol als fotograaf vind ik.”

Wat is de grootste les die je geleerd hebt/meegekregen hebt tijdens dit project?

”Dit werk heb ik kunnen opbouwen rondom een basisconstructie. Dat was voor mij op dat moment een prettig uitgangspunt. De rijkdom ervan was ook dat er veel type afbeeldingen een plek in konden krijgen. Ik heb dus kunnen uitzoomen en daar had ik behoefte aan. Samen met de teksten is het een weefwerk, een fotolichaam als het ware. Voor mij als mens en als maker heeft het veel opgeleverd. Dat zich dat niet precies laat definiëren is nou net het mooie.”

De expositie ‘Zie mij’ is vanaf 2 november te zien in het Bijbels Museum op Herengracht 366-368

Paradisewill.com -de Bijbel in 609 foto’s en 830 verzen- is een uitgave van Berne Media
400 pagina’s, 120 x 165 mm, full color, oplage 750.
druk: Wilco Amersfoort

www.paradisewill.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS