Home » Curated By » Curated by Fleurie Kloostra
All

Curated by Fleurie Kloostra

In ‘Curated by’ vragen wij een autoriteit in de fotografie om een bijzonder project of persoon een podium te geven. Aan het woord; Fleurie Kloostra, curator Melkweg Expo / freelance art curator.

 

Gilleam Trapenberg

1991 Willemstad, Curacao. Woont en werkt in Den Haag

Afgestudeerd in 2017 afdeling Photography aan de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag)

”De zomerperiode is weer aangebroken. De tijd van boekentips en lijstjes met titels die niet mogen ontbreken op je vakantie. Elk jaar trap ik weer in dezelfde val en schaf ik een nieuwe titel aan, met gezond optimisme dat ik deze nu echt ga lezen tijdens een week of twee helemaal niets doen. Het resulteert in lonkende ongelezen stapels op mijn nachtkastje, met (ongekend zonde) Swing Time van Zadie Smith bovenop. Ik lees namelijk fotografie. Ik kan het iedereen aanraden. Neem alleen maar fotoboeken mee op reis. En dan meteen een tip voor dat lijstje: de nieuwe en tevens afstudeerpublicatie van Gilleam Trapenberg, die dit jaar afstudeerde aan de KABK.”

© Gilleam Trapenberg

Gilleam zijn werk is de kracht van de optelsom

© Gilleam Trapenberg

”Zijn boek laat zich lezen als een roman. Geen dwingende ‘stand aloners’ die in een serie moeten passen qua beeld. Gilleam zijn werk is de kracht van de optelsom. In veelvoud laat de kwaliteit zich aflezen.
Het visuele onderzoek in zijn serie/boek Big Papi gaat over het imago en beeldvorming van de machocultuur en de daar bijhorende stereotypes en clichés, geschoten tijdens zonderondergang in Caribische gebied. Ogenschijnlijk nonchalant, maar voor mij precies nauwgezet probeert Trapenberg masculiniteit in beeld te brengen, zonder dwingend te zijn. Een serie waarbij voldoende ruimte is om gedachten te laten vloeien, als regels tussen de beelden door, om zo de serie aan elkaar rijgen.”

© Gilleam Trapenberg

© Gilleam Trapenberg

Kurt Deruyter

”Een bezoek aan Antwerpen is een bezoek aan FoMu. Zo zag ik daar het werk van Kurt Deruyter. Kurt is al enkele jaren bezig met zijn ‘Halfway Home’ project, welke bestaat uit verschillende delen. Een fotografische research naar migratie, aankomstswijken en de invloed van migratie op stedelijke architectuur en diens identiteit. Welke invloed heeft migratie op de stedelijke ontwikkeling? Wat gebeurt er wanneer een migrant hier aankomt? Wat zijn de eerste indrukken? Hoe vindt hij/zij de weg hier? Op welke manier beïnvloedt hun situatie de plek waar ze wonen?”

© Kurt Deruyter

© Kurt Deruyter

”In deel 1 onderzoekt Kurt de visuele codes en de universele structuur van de aankomstwijk maar ook de herinneringen aan het thuisland en de desoriëntatie en vervreemding die vaak ongewild het gevolg zijn van het migratieproces.
Deel 2 Bekijk de cultuur van de aankomstwijk via drie verschillende insteken “Cars, Priests & Haircuts”. Vergeet de klassieke, starre visie op de Brusselse migrantenwijken als enkel probleem- of achterstandswijken.. Welkom in de 21e eeuw waar kosmopolitisme en ondernemerschap dit specifieke Brusselse stadslandschap bepalen. In de voorbije vijftien jaar is een nieuwe, stedelijke realiteit ontstaan in het hart van Brussel. Migratiebewegingen brachten een dynamiek op gang met een nieuwe economie en een sociale mobiliteit waar bij etniciteit een concurrentieel voordeel werd in plaats van een nadeel.”

Het project van Kurt Deruyter is bij uitstek een inhoudelijk gedegen project

”In het FoMu zag ik een samensmelting van deel 1 en 2. Een zeer gelaagd onderzoeksproject dat qua beeldtaal prefect in de Melkweg zou passen. Aansprekende sterke fotografie die jongvolwassenen inzicht geeft in urgente problematiek en ontwikkelingen die hun leefklimaat anno 2017 beheersen en qua beeldvorming bepalen. Mensen denken nog wel eens dat Melkweg Expo alleen fotografie toont die in relatie tot muziek staat. Niets is minder waar, wij brengen maatschappelijk relevante onderwerpen een laagdrempelige manier bij een publiek die het niet gewend is naar musea te gaan. Het project van Kurt Deruyter is bij uitstek een inhoudelijk gedegen project, dat visueel direct appel doet op de beleving van de bezoeker.”

Curated By Fleurie Kloostra is een publicate uit Kiekie no.19, zomer 2017

Gillamtrapenberg.com

KurtDeruyter.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS