Home » Interviews » Een fotografische reis aan de hand van kleur
All

Een fotografische reis aan de hand van kleur

Sanja Marušic heeft met haar zesentwintig lentes al een indrukwekkende carrière achter de rug. Op 8 september komt daar een nieuwe mijlpaal bij met een book launch en een solo-expositie in de Melkweg Expo. KIEKIE sprak haar over het samenstellen van haar boek, haar nomadenbestaan en haar fotografische dromen.

© Sanja Marušić

Waarom heb je altijd een fotoboek willen maken?

”Ik wilde iets tastbaars maken in een tijd waarin alles vlug gaat en je je werk voornamelijk online ziet. Ook wilde ik de foto’s graag bundelen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik wilde de series als het ware een podium geven en op deze manier iets nieuws creëren met eerder gemaakt werk.”

© Sanja Marušić

Je boek bevat zes eerder geschoten series en één nieuwe. Hoe zorg je ervoor dat het een geheel wordt?

”Ik heb er voor gekozen om de foto’s niet per serie te categoriseren, maar op kleur te sorteren. Ik heb alle series door elkaar gegooid en ben toen samen met de grafisch ontwerper van het boek opnieuw gaan puzzelen, op zoek naar een nieuwe orde. We merkten dat dit erg goed werkte, het boek is nu een soort reis voor de lezer/kijker door mijn fotografie geworden, aan de hand van kleur.”Als ik met een afstand naar een omgeving kijk, ben ik in staat de mooie dingen te zien die in het dagelijks leven vaak verloren gaan.

Waar heb je de zevende serie geschoten, waar gaat deze serie over?

”Mijn nieuwste serie heet ‘Phase in Space’ en ik ben die op dit moment aan het afmaken. De serie is geïnspireerd op de symbolistische vormen en figuren van het Triadische ballet, zoals ontwikkeld door Oskar Schlemmer. Ik wilde onderzoek doen naar het menselijke lichaam als artistiek object in relatie tot ruimte en tijd. Ik heb geprobeerd om het menselijke lichaam te simplificeren en te abstraheren, door het te veranderen in rudimentaire vormen zoals cilinders en cirkels. Dit is de eerste keer dat ik ook echt zelf kostuums heb ontworpen en gemaakt. Ik heb de serie geschoten op het vulkanische eiland Fuerteventura.”

© Sanja Marusic

Het lijkt wel alsof je altijd onderweg bent voor je fotografie. Wat vind je inspirerend aan onderweg zijn?

”In mijn werk ben ik altijd op zoek naar vervreemding door de werkelijkheid te manipuleren of te abstraheren. Ik werk erg intuïtief en laat me altijd beïnvloeden door mijn omgeving. Deze werkwijze komt voor mij het beste tot zijn recht in bijvoorbeeld prachtig desolate landschappen. Ook kijk ik op een andere manier naar het landschap om me heen als het onbekend is. Als ik met een afstand naar een omgeving kijk, ben ik in staat de mooie dingen te zien die in het dagelijks leven vaak verloren gaan, omdat je dat dagelijkse leven al veelvuldig hebt gezien.”

© Sanja Marusic

Wat voor dromen heb je nog nu je fotoboek-droom is uitgekomen?

”Nog heel veel, ik wil nog veel meer boeken maken! En ik ben ook bezig met film. Ik heb voor het eerst een eigen korte film gemaakt die op mijn expositie en book launch te zien zal zijn. Dit zou ik ook wel meer willen uitbreiden, omdat dit medium nog nieuw voor mij is. Een andere droom is om meer in Amerika te zijn, misschien er een tijd te wonen. Of een platenhoes maken voor een artiest die ik tof vind. Verder is een solo tentoonstelling in een (fotografie)museum denk ik wel een ultieme droom.”

De opening van de expositie van Sanja Marusic in de Melkweg Expo is op vrijdag 8 september vanaf 19 uur

sanjamarusic.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS