Home » Instagram » Instagram Estafette @studiohanslucas
All

Instagram Estafette @studiohanslucas

In onze vrije tijd struinen wij Instagram af op zoek naar interessante profielen van fotografen en andere beeldmakers. Hieruit kwam het idee om een Instagram-estafette te houden waarin we je de mooiste profielen zullen laten zien en vragen we naar de favoriete accounts van de fotograaf die we selecteren! Deze week spreken we met Kalel Koven, curator van het Instagram profiel van het multimediale agentschap Studio Hans Lucas uit Parijs.

© Andrea Mantovani. Pelerinage Sainte sara.
 Saintes Maries de la Mer, 2017.

Wat voor soort agentschap is Studio Hans Lucas?

”’Hans Lucas is een samenwerkingsplatform en tegelijkertijd ook een informatieplatform. Het is een hybride structuur gecreëerd door fotografen voor fotografen. Het agentschap promoot en ondersteunt ook bij de verkoop van de foto’s van de leden. Leden ontvangen 100% van de verkoop van een foto. En intern functioneert het als een collectief waar elk lid zeggenschap heeft in de bedrijfsstructuur. Hans Lucas vertegenwoordigt verschillende fotografische genres. Het is deze diversiteit van talenten en stijlen die Hans Lucas uniek maakt.”

© Clémence Losfeld, Battre en retraite

Waar let je op bij het selecteren van de foto’s op het Instagram account van Hans Lucas?

”Ik selecteer de foto’s op hun visuele kracht en kies vaak foto’s die actueel zijn, maar vind het ook leuk om te graven in het archief. De foto’s moeten mij doen stilstaan, verrassen en geschikt zijn voor de kleine weergave van Instagram. Daar bedoel ik mee leesbare foto’s met een simpele frame die niet te veel details bevatten. Hans Lucas telt op dit moment meer dan 300 leden en samen met nog twee andere fotografen beheer ik dit account; Elsa Seignol en Jerome Lorieau.”

Some wind lifts up the little Vichy dress of a young blond woman standing on the Croisette during the Cannes Film Festival 2015. © CélineGaille

Hoe en waarom ben je zelf aangesloten bij Studio Hans Lucas?

‘Ik ben in 2015 lid geworden. Ik was op zoek naar een fotobureau omdat ik me eenzaam voelde in het vak en wilde graag een stap verder zetten in mijn carrière. Ik heb contact gezocht met verschillende agentschappen in Frankrijk totdat ik dankzij een bevriende fotograaf de CEO van Studio Hans Lucas ontmoette; Wilfrid Esteve. Wat ik zo bijzonder vind aan dit agentschap is dat het zich aanpast aan de levendige en dynamische wereld rondom de fotografie in het algemeen. Dit vloeit voort door  de visie en passie van Wilfred. Ik heb er nog steeds geen spijt van. Door deze stap werk ik nu samen met diverse magazines, andere media en heb ik fotografen om me heen waarmee ik kan sparren.”

Volgens mij wordt je pas een meester van je eigen kunst wanneer je in staat bent om jezelf te herontdekken en je grenzen te verleggen

© Téo Becher. Hotel room, Tuktoyaktuk, Canada. 

Wanneer en waarom ben je met fotografie begonnen?

” In 2008 ben ik begonnen met fotograferen en besloot er in 2010 mijn beroep van te maken. Ik kom eigenlijk uit de videowereld. Ik ben een creatief persoon en ik zou me geen leven zonder deze creativiteit kunnen voorstellen. Ik schrijf, speel muziek en teken graag. Fotografie is een soort speeltuin voor mij en ik heb dan ook verschillende stijlen uitgeprobeerd, totdat ik erachter kwam dat ik het liefst documentair fotografeer. Ik vind het belangrijk een stem te geven aan diegenen die dat niet hebben. Ik hou graag mijn beginnersgeest levend door nieuwe dingen te proberen en nieuwsgierig te blijven.”

© Lola Reboud

Hoe zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

”Ik wil oprecht blijven met wat ik in mijn foto’s voel, ongeacht of het een persoonlijk project is of een opdracht. Ik probeer de discipline te bewaken om persoonlijk betrokken te zijn bij elke foto die ik maak. Ik ben op zoek naar een visuele esthetiek, een emotionele kracht. Een foto kan alleen de mensen raken als ik het eerst zelf voel. Ik bewonder de filmmakers en fotografen die zich in gevaar brengen. Degenen die hun stijl en genre veranderen. Die bijvoorbeeld een andere camera gaan gebruiken of een ander proces volgens tijdens hun projecten. Volgens mij wordt je pas een meester van je eigen kunst wanneer je in staat bent om jezelf te herontdekken en je grenzen te verleggen.”

© Kalel Koven

Wat zijn je toekomstplannen?

”Ik werk aan een lange termijn documentaire serie waarin ik een boksclub volg in de buitenwijken van Parijs. Het wordt een documentaire die als kleine afleveringen uitgezonden gaan worden op platforms als Facebook en YouTube. Ook lopen er nog diverse documentaire projecten in de VS, Ijsland en Afrika, met name Tanzania, Zambia en de zuidelijke regio. Dit zijn projecten waarbij ik steun nodig heb van culturele instellingen van het land zelf of de Franse ambassade. Ik heb veel ideeën en ben continue aan het onderzoeken of aan het zoeken naar financiële ondersteuning om deze projecten uit te kunnen voeren. Zolang een project nog niet concreet is, praat ik er eigenlijk ook niet over. Samen met Jerome Lorieau ben ik de website inframe.fr begonnen. Het is een site gewijd aan documentaire fotografie en richt zich op projecten van opkomende fotografen. Ook zijn er artikelen te vinden waarin master fotografen over hun carrière te praten. Momenteel zijn dat de Franse fotografen Gil Rigoulet en Yann Morvan en binnenkort Harry Gruyaert, fotograaf bij Magnum. We zijn erg enthousiast met de site  bezig en zijn van plan events te organiseren in verschillende landen in Europa, dus waarom niet Amsterdam! Als iemand geïnteresseerd is, weet je ons te vinden.”

© Laetitia Vancon

En welke Instagram accounts zouden we echt moeten gaan volgen?

@matildegattoni
@ihoworth
@patrickjoust
@julienpebrel
@missyprince
@letizialefur
_____

BIO (EN)
Kalel Koven, a French photojournalist, has been exhibited with his Light of My Eyes series, 2010
on several occasions in Paris and Berlin and then in residence at L’Area Galerie in Nice, France. A
work that he extended 5 years later with his recent noticed series, Between Us, 2015. (Life Framer
Award). He has since worked and published in various magazines (France / International).
Influenced by photographers such as James Nachtwey, Paolo Pellegrin, Christopher Anderson,
Trent Parke and documentary photographers such as Bruce Davidson, David Alan Harvey, Alec
Soth and Alex Webb, his work is part of a permanent visual and personal search. Leaving his
comfort zone as much as possible, exploring different kinds of genres and styles. He continues to
vary his work, to evolve, to learn while working for the press, fashion, focusing in particular on
documentary photography on medium / long term projects. Ambassador Fujifilm / Official XPhotographer. Kalel Koven has been a member of the Hans Lucas studio since 2015.

www.kalelkoven.com
instagram.com/kalelkoven

www.inframe.fr
www.hanslucas.com
instagram.com/studiohanslucas

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS