Home » Expo & Events agenda » PhotoQ’s Book Club: Henk Wildschut ‘Ville de Calais’
All

PhotoQ’s Book Club: Henk Wildschut ‘Ville de Calais’

Bij PhotoQ’s Book Club verdiepen enthousiaste liefhebbers zich eens per maand in spraakmakende fotoboeken. Een interessante middag onder de bezielende leiding van foto-expert Edie Peters en fotograaf Morad Bouchakour. Deze keer kwam Henk Wildschut langs. Onlangs verscheen zijn boek over het vluchtelingenkamp in Calais.

Calais, France, December 2015

Meer dan 320 pagina’s lang is het nieuwe boek van Henk Wildschut. Gewaagd zo’n groot boek? Dat kan ook haast niet anders als je een compleet beeld wilt geven van de situatie van vluchtelingen in Calais. Henk fotografeerde ruim 10 jaar lang de opkomst en val van een vluchtelingenkamp. Een boek over de dualiteit tussen schoonheid en drama.

Calais, France january 2016

Edie Peters, eigenaar van Photoq Bookshop, vertelt dat Henk niet mensen fotografeert, maar fotografeert ’over mensen’. In dit geval, mensen die willen overleven. Hij legt het vluchtelingenkamp vast met een bepaalde afstand die volgens hem nodig is. De feitelijke weergave laat meer ruimte over voor de kijker. Sturend is hij liever niet. Henk fotografeert graag met zijn 4×5 technische camera. “Ik heb een fetish voor scherpte en het past goed bij wat ik wil overbrengen.” What you see is what you get.

Calais, France, april 2016

Een groot gedeelte van de middag gaat het over zijn werkwijze, gemixt met persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Rooskleurig is het zeker niet. Henk vertelt dat het niet altijd leuk was om rond te lopen op het kamp. Hij voelde zich vaak een voyeur en de druk van de media was in die tijd vrij hoog. Het leidde zelfs tot een tijdelijke stop in het project, omdat het zijn creativiteit in de weg ging staan. Tijdens het fotograferen praat Henk met de mensen, maar behoudt een zekere afstand. Slechts met een paar is hij closer geworden. Het boek bevat dan ook nauwelijks portretten.

Opvallend is dat in het werk van Henk nauwelijks vrouwen voorkomen. “Ik heb een fascinatie voor mannenwerelden”, legt Henk uit. Hij wilt ons van die wereld iets laten zien dat we niet gewend zijn. Zo maakte hij voor het boek ‘Brand’ verrassende foto’s van brandweerlieden: “We weten hoe brandweermannen brand blussen, maar niet hoe ze wakker worden als het alarm gaat”.

Belangrijk daarbij is het ritme van foto’s in een boek

“Maar Henk, hoe houd je een boek van ruim 320 pagina’s nou interessant?” Een boek hoeft niet van begin tot eind spannend te zijn, volgens Henk. Het gaat vooral om wat je de kijker wilt vertellen. Belangrijk daarbij is het ritme van foto’s in een boek. Selecteren blijft toch wel het meest lastig. Je moet je echt goed vasthouden aan het verhaal dat je wilt overbrengen. Dat betekent soms ook dat je favoriete foto’s er uit vallen. Kill your darlings.

Bestel hier ‘Ville de Calais’

Wil je meer weten over PhotoQ’s Book Club? Kijk dan op photoqbookshop.nl. 13 mei is Paul Kooiker te gast over zijn boek ‘Tokyo’.

Henk geeft uitleg over zijn boek tijdens PhotoQ’s Bookclub

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS