Home » Interviews » Organiseren, netwerken en onderhandelen: Het Expert Programma met Evelien Kunst
All

Organiseren, netwerken en onderhandelen: Het Expert Programma met Evelien Kunst

Evelien Kunst werkte bij World Press Photo, The Red Dot Agency en was tussen 2012 en 2015 directeur van NOOR. Inmiddels is zij freelance consultant en ontwikkelde zij voor de Fotoacademie Postacademisch expert programma met betrekking tot het marketen van je werk en van jezelf als maker. Op dit moment wordt er een groep begeleid door Kunst en half januari start de tweede editie van haar serie workshops. Kiekie sprak Kunst over de ins en outs van haar workshops, de rol van social media als marketingtool en de zakelijke vaardigheden die je als fotograaf moet beheersen. 

Mexico, juli/augustus 2017 – In Mexico rijden nog veel VW Kevers rond. Toen de productie in Europa stopte nam Mexico het over. Tot 2003 rolden daar de VW Kevers van de band. Foto Dingena Mol

Wat is het expert programma en waar focus je op in jouw workshops?

”Het expert programma is bedoeld voor fotografen die al een aantal jaar werkervaring hebben. Dat kunnen zowel alumni van de Fotoacademie zijn als alumni van andere opleidingen of autodidacten. De eerste reeks zijn we gestart met fotografen Dingena Mol, Richard van Bennekom, Pierre Crom, Niels Stomps, Poike Stomps, Bernadet de Prins, Saskia Barth en Geert Broertjes. Er zijn verschillende programma’s; eentje richt zich op het maken van een boek, een ander op het creëren van een sterk portfolio en in die van mij focus ik vooral op de dingen die je allemaal moet doen naast het fotograferen zelf. Ik houd me dus niet bezig met editen, maar wel met de meer zakelijke vaardigheden die je kunt inzetten om je fotografieproject tot een succes te maken. Allereerst is het ontzettend belangrijk om research te doen. Ik vind dat je je werk altijd in een bepaalde historische of wetenschappelijke context moet kunnen plaatsen. Zelfs als het een meer artistiek project is. Zorg dat je altijd je feiten op een rij hebt. Je kunt ook onderzoeken wat er al gemaakt is qua beeldtaal rondom jouw onderwerp. Voordat je begint, is het fijn een idee te hebben over wat jouw project bijdraagt aan het huidige fotografische landschap. Je research is als het ware de inleiding voor je project, daar waar het allemaal mee begint. Ook een realistische planning is essentieel. Helaas hoor ik nog te vaak dat fotografen achteraf, als ze het werk eenmaal gemaakt hebben, met allemaal excuses komen waarom het niet is gelukt een bepaald onderdeel van het verhaal in hun project mee te nemen. Dat is echt tenenkrommend voor mensen die professioneel willen werken. Wat kun je met die informatie? Van te voren moet je realistisch zijn over het verhaal dat je wilt maken en een inschatting maken of het gaat lukken om alle benodigde elementen te fotograferen. Houd altijd de five w’s (who, what, when, where, why) in gedachte en dan vooral de why. Ook netwerken, jezelf organiseren, onderhandelen en contracten kunnen lezen zijn eigenschappen die onmisbaar zijn. Al deze dingen komen in mijn workshops aan bod. Ik bespreek ze met de groep, maar ze oefenen ook en geven elkaar feedback. In totaal komen we zes keer samen verdeeld over een periode van ongeveer vijf à zes maanden. Er is dus echt ruimte en tijd om aan het project te werken en vaardigheden uit de workshops toe te passen.”

Je moet je werk wel een beetje in de etalage zetten

© Geert Broertjes

En hoe zit het met social media?

”Ik denk dat dat per fotograaf verschilt. Niet iedereen voelt zich er prettig bij. Maar social media, of social networks zoals ik het liever noem, kunnen zeker helpen. Ik kreeg laatst een vraag met betrekking tot het weggeven van je rechten als je iets op Instagram plaatst. Dan denk ik: ja, daar ontkom je niet aan. Je kunt het ook niet doen, maar dan gaat niemand je werk ontdekken. Je moet je werk wel een beetje in de etalage zetten. Wat ik vooral belangrijk vind bij netwerken, is dat je jezelf blijft. Ik dacht vroeger dat je anders moest doen als je ging netwerken, maar dat is helemaal niet zo. Het gaat om authenticiteit. Als je verlegen bent, dan ben je verlegen. Met social networks is dat net zo. Wat werkt is een combinatie van professionele content en bijvoorbeeld een persoonlijke post van jezelf met je hond op de bank. Die twee werelden mogen in elkaar overlopen, dat werkt heel krachtig. Ik denk dat het gaat over wie jij als persoon bent, daar hoort je werk bij, maar daar hoor jij als maker ook bij.”

© Bernadet de Prins

Waar werken de workshops naartoe? Wat is het doel?

”Uiteindelijk werken we toe naar het kunnen geven van een goede pitch. Daar komt alles samen. De truc is om dat dan te gieten in een kort verhaaltje. Zelfs als het ingewikkelde materie is, moet je het kunnen samenvatten in een paar zinnen. Die zinnen moet je paraat hebben op een borrel, of een festival, bij een opening of in de lift. Dat is ook iets wat we gaan oefenen. Ik wil dat ze dat kunnen. Dat ze niet alleen zichzelf beter in de markt kunnen zetten door middel van marketingtools en -strategieën, maar echt een ijzersterke pitch kunnen geven voor het project waar ze nu mee bezig zijn. Dat kan zowel verbaal als schriftelijk. Als je bijvoorbeeld een editor in Frankrijk wilt aanschrijven, houd het dan kort en overzichtelijk en help diegene met de argumenten om jouw werk ook weer intern te ‘verkopen’, want de editor is nooit de enige die de beslissing neemt wel of niet te publiceren. Én vermeld je contactgegevens niet alleen in de mail die je stuurt, maar ook in de pdf met je werk. Als er in een meeting naar je werk gekeken wordt en ze zijn enthousiast, dan is het erg onhandig als iemand in zijn of haar mailbox moet gaan zoeken naar jouw gegevens. Je moet het mensen zo makkelijk mogelijk maken.”

 

© Saskia Barth

Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 2016. Photo © Pierre Crom

Omdat iedereen vandaag de dag kan fotograferen, lijkt er minder begrip te zijn voor de positie van de fotograaf. Hoe zie jij dat?

”Ik denk eigenlijk dat dat niets nieuws is. Zolang ik me kan herinneren is dat al aan de orde. Wel valt er nog veel te winnen. Zo vindt men fotografie vaak heel duur. Je moet nog steeds uitleggen dat het maken van mooi werk tijd en daardoor geld kost. Je moet ook nog steeds uitleggen dat als je een fotograaf betaalt voor een opdracht je daarmee het gebruiksrecht afkoopt, maar niet de copyright. Copyright blijft altijd bij de fotograaf. Ik heb vorig jaar een training ontwikkeld voor Hivos en dat ging puur over hoe hun communicatiemedewerkers met fotografen kunnen werken. Bijvoorbeeld dat je een fotograaf voor een project in Afrika niet om 12.00 ’s middags op pad moet sturen, omdat het licht dan gewoon waardeloos is. Maar ook dat je een fotograaf de tijd moet geven. Ik ken verhalen van fotografen die op locatie aan het werk waren en dat dan na een uur de bekende Nederlander of de journalist mededeelde dat hij het wel gezien had en weer door wilde. Terwijl een fotograaf niet in een uur een compleet beeldverhaal kan schieten in een vluchtelingenkamp. Hierin ligt ook een verantwoordelijkheid bij fotografen zelf. Als jij niet weet hoe bijvoorbeeld copyright werkt, hoe kun je dat dan van je opdrachtgevers verwachten? Soms moet je je klanten op een bepaalde manier onderwijzen. Ik merk dat ik het steeds meer als mijn missie zie om fotografie verder te promoten. Ik vind het een heel mooi medium en een heel mooie beroepsgroep. Maar het is een niet genoeg erkende beroepsgroep. Ik vind dat heel gek, omdat we door de jaren steeds visueler met elkaar zijn gaan communiceren. Hoewel ik zelf geen fotograaf ben (die vraag wordt me vaak gesteld) denk ik dat deze industrie veel mensen nodig heeft zoals ik. Juist omdat er zoveel andere skills nodig zijn voor het succesvol in de markt zetten van fotografieprojecten. Omdat ik geen maker ben, kan ik meer afstand nemen.”

Er is geen agent die jou zo goed in de markt kan zetten als jijzelf

 

© Poike Stomps

Waarom zijn jouw workshops nodig, denk je? Is het slecht gesteld met de zakelijke vaardigheden van fotografen?

”Ik heb in mijn carrière met veel verschillende en ook beroemde fotografen gewerkt. Tot nu toe ben ik tot de conclusie gekomen dat de mensen die succesvol zijn, over het algemeen erg goed zijn in de meer zakelijke aspecten omtrent fotografie. Succesvol fotograaf zijn, draait om mooi werk maken en ontvankelijk zijn voor goede verhalen, maar netwerkgesprekken en onderhandelingen horen er ook bij. Ik spreek ook veel fotografen die volgens mij hartstikke goed zijn en veel succesvoller zouden kunnen zijn als ze een aantal van deze skills beter zouden doen. Ik vind het moeilijk er iets in de algemeenheid over te zeggen, maar ik denk dat niet alle fotografen zich realiseren dat er meer bij fotografie komt kijken dan alleen het daadwerkelijke fotograferen. Er zijn ook fotografen die vinden dat een agent dit soort dingen voor hen zou moeten doen, maar er is geen agent die jou zo goed in de markt kan zetten als jijzelf.”

© Richard van Bennekom

Tijdens het Expert Programma van de Fotoacademie ga je onder leiding van fotografie en marketing consultant Evelien Kunst, in een kleine ambitieuze groep, leren en ervaren hoe je jouw fotografisch project succesvol krijgt. De focus in dit programma ligt op ondernemerschap en partnerships. De deelnemers worden door Evelien getraind en individueel geadviseerd over hun projectaanpak. De volgende editie start op 3 oktober 2018. Aanmelden kan hier: Expert Programma. Tot 20 november geldt een early bird tarief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS