Home » Interviews » Interview Evely Duis (1994)
All

Interview Evely Duis (1994)

Wanneer ben je met fotografie begonnen en heb je een fotografie-opleiding gedaan?

”Toen ik in het derde jaar zat van de middelbare school kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera. Dat ik iets creatiefs als beroep zou doen was me al snel duidelijk. Voordat ik ging fotograferen tekende, schilderde en boetseerde ik. Na de middelbare school ben ik naar Sint Lucas in Boxtel gegaan. Dit is een creatieve opleiding waar je alle kanten mee op kunt. Na het propedeusejaar en een jaar mediavormgeving kon ik kiezen voor de afstudeerrichting fotografie. Hier studeerde ik in 2014 excellent af. In september 2014 ben ik begonnen aan mijn tweede fotografie opleiding: de bacheloropleiding fotografie aan campus Narafi in Brussel. Hier ben ik in juni 2017 afgestudeerd.”

© Evely Duis

Welke fotografen inspireren je en waarom?

”In de fotografie zijn Erwin Olaf, Annie Leibovitz en Tim Walker mijn grootste inspiratiebronnen. Zij laten zich niet beperken in hun visies en ideeën. Ze laten zien dat alles mogelijk is. Zelf creëer ik ook graag vanuit een idee een beeld. Echter beperk je jezelf soms door te denken dat iets niet haalbaar is. Als ik dan naar het werk van deze fotografen kijk, geeft het me weer de extra motivatie om door te gaan met wat ik wil verwezenlijken.”

© Evely Duis

In je werk streef je naar perfectie. Hierdoor heb je je niet alleen in fotografie en photoshop verdiept, maar ook in grafische vormgeving, visagie en styling. Waarom vind je het belangrijk hier zelf controle over te hebben?

”Doordat ik ook kennis in andere vakgebieden heb, kan ik een team goed aansturen. Vooral in vrij werk vind ik het belangrijk om deze controle te hebben, zodat het uiteindelijke beeld ook zo is zoals ik het voorbereid heb en in mijn hoofd voor me zag. Wanneer je geen enkele kennis van visagie of styling hebt, is het ook lastig dit aan te sturen. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen vakgebied en moet je kunnen brainstormen op een bepaald niveau om het beste resultaat te krijgen. Zo ook met grafische vormgeving, omdat dat een foto net een extra dimensie kan geven. Het is goed om te weten hoe een bepaalde vormgeving een beeld sterker kan maken of juist kan breken.”

© Evely Duis

Je fotografeert vrouwen op een kwetsbare, bijna tedere manier. Wat vind je van de manier waarop de modefotografie vrouwen representeert en wat is jouw streven op dat gebied?

”Met mijn fotografie probeer ik altijd iets extra’s toe te voegen, in plaatst van alleen maar een mooi plaatje te creëren. Een mooi plaatje is leuk maar mensen onthouden het niet zo snel. In de modefotografie draait het voornamelijk om het verkopen van de kleding. Wanneer mensen in een fashion magazine kijken, zitten ze niet altijd te wachten op een dieperliggende gedachte dus is het ook niet altijd nodig. Een mooie foto zonder verdere inhoud is op zijn tijd prettig om te maken, maar het heeft mijn voorkeur beelden te maken met een boodschap en een dieperliggend concept die emoties bij mensen los maken.”

© Evely Duis

Je maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Wat kun je in je vrije werk kwijt wat je niet voor een opdrachtgever kunt doen? En vice versa?

”In mijn vrij werk stop ik veel meer mijn emoties. Het is gebaseerd op mijn eigen gevoel en interesses. Het is meer graven in jezelf. Bij werk in opdracht is dit niet het geval en komt de eerste input vanuit de klant. Hierbij moet ik me inleven in iemand anders en daar samen het resultaat mee vormen. Hierdoor kom je soms uit op verrassende nieuwe ideeën, die via een omweg weer kunnen inspireren tot vrij werk. Maar zo kan vrij werk ook weer inspireren voor een opdracht van een klant. Bepaalde technieken of een specifiek kleurenpalet waarmee je ooit eens geëxperimenteerd hebt in vrij werk, kunnen dan ineens goed van pas komen.”

© Evely Duis

Wat zijn je toekomstplannen?

”In de toekomst wil ik verder werken aan mijn eigen stijl. Dit wil ik doorvoeren in mijn vrije werk, maar ook in werk in opdracht. Idealiter heb ik op een gegeven moment opdrachten in het binnen- en het buitenland en wordt mijn werk over heel de wereld gezien. De komende tijd ga ik hard werken om een zakelijk netwerk op de bouwen. Hoewel ik het erg spannend vind, heb ik er wel vertrouwen in. Goed werk heeft tijd nodig!”

evely.nl/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS