Home » Interviews » HALAL en haar multi-getalenteerde familie
All

HALAL en haar multi-getalenteerde familie

HALAL is een Amsterdams filmproductiehuis en fotografie agentschap, opgericht in 2005 en timmert (inter)nationaal flink aan de weg! HALAL koppelt fotografen, regisseurs en filmmakers aan de reclame-, film- en kunstwereld en maken werk voor o.a. HEMA, G-star RAW, i-D, Samsung en DELA. Slechts een kleine greep uit het mooie werk wat HALAL samen met haar creatieven allemaal produceert! Christopher de Gast, fotograaf en editor bij KIEKIE, spreekt Mariella Kröll, fotografie-agente bij HALAL.

Sophie van der Perre for PATTA

Waar vinden jullie nieuw fotografietalent?

We zitten eerlijk gezegd in de luxepositie waarin veel talenten óns vinden. Dit is echter niet altijd zo geweest. Toen we net begonnen, moesten we veel meer vertrouwen op onze radar in het herkennen van nieuw talent. Maar als je geïnteresseerd bent in fotografie, loop je zonder al te veel moeite tegen opkomend talent aan. Dat gaat eigenlijk heel organisch. Het vinden van talent is natuurlijk pas het begin van het proces. Als agentschap moet je ervoor zorgen dat fotografen alleen door jou vertegenwoordigd willen worden, dit wordt steeds makkelijker zodra je een meer gevestigde naam bent.

Lotte van Raalte for BODE

Hoe komen jullie tot de beslissing om een fotograaf te vertegenwoordigen?

Sowieso moeten we het werk van de fotograaf echt te gek vinden en moet er een persoonlijke klik zijn. We verkopen fotografie en dat kunnen we niet doen als we niet zelf voor de volle honderd procent achter de artiest en diens werk staan. We zijn ook op zoek naar een bepaalde signatuur, een gemene deler. Een taal als het ware die de verschillende elementen uit het werk van de fotograaf met elkaar verbindt. Dit is niet alleen nodig voor de communicatie naar de klant, het helpt ons ook met betrekking tot het strategisch uitzetten van de professionele loopbaan van de fotograaf. In het werk van jonge fotografen zien we vaak dat zij nog aan het experimenteren zijn met verschillende stijlen en dat is mooi. We zullen jonge fotografen altijd aanmoedigen zo lang mogelijk te blijven onderzoeken tot zij hun eigenheid hebben gevonden. Zodra we zien dat een veelbelovende fotograaf een signatuur aan het creëren is, gaan we een samenwerking met diegene aan. Zo’n samenwerking begint vaak klein en onder de radar tot we een consistente body of work hebben gecreëerd en we hem of haar officieel aan de wereld kunnen voorstellen.

© Maeve Stam for i-D

Wat voor eigenschappen moet een fotograaf bezitten om door HALAL vertegenwoordigd te worden?

We zijn ervan overtuigd dat zowel groot talent als charisma ontzettend belangrijk zijn. Met jarenlange ervaring in de mode, kunst, reclame en het omgaan met allerlei soorten opdrachtgevers, weten we dat alleen fotografen die een opdrachtgever aan zich kunnen binden, zullen overleven in deze business. Men wil niet alleen met een fotograaf werken om zijn of haar stijl, ze verwachten ook een behulpzaam, begripvol, zelfverzekerd en charmant mens achter die camera. Desalniettemin, met alle charme van de wereld en geen talent kom je nergens.

Een agentschap is tegelijkertijd ook een vangnet en een klankbord

Karen Rosetzsky for VOGUE

Veel fotografen zijn freelancers, wat is de toegevoegde waarde van een agentschap?

Als freelancer ben je helemaal alleen. Naast het feit dat ons kantoor een centrale plek is waar iedereen elkaar ontmoet, een kop koffie drinkt en discussieert, zijn we ook een familie. Zoals ik eerder al zei, we selecteren onze mensen op een bepaald gemeenschappelijk DNA. Doordat iedereen op een bepaalde manier waarde hecht aan dezelfde dingen, maar tegelijkertijd creatief gezien totaal verschillend is, ontstaan er hele mooie samenwerkingen en inspireert iedereen elkaar. Daarnaast hebben we een groot, internationaal netwerk. Oftewel, we hebben een groot bereik waardoor een talent veel meer mogelijkheden heeft. Ook is een agentschap tegelijkertijd een vangnet en een klankboord, een aspect dat door veel talenten erg wordt gewaardeerd. Twee weten immers meer dan een.

Olya Oleinic, ‘Made of China’ exhibition FOAM 2016

Waar wil HALAL zijn in vijf tot tien jaar?

We willen ons blijven focussen op het voeden en ondersteunen van onze fantastische talenten. We willen én prachtig werk blijven maken én blijven samenwerken met de meest inspirerende mensen. Dat zijn namelijk exact de elementen die ons tot nu toe hebben geholpen met het creëren van mooie, internationale relaties. Als we op deze voet doorgaan, is de sky the limit.

Barrie Hullegie for BYBORRE

Bekijk hier de website van Halal. Of de nieuwe website van fotograaf en filmmaker Noël Loozen.
Het boek ‘Young Love’ van Karen Rosetzsky is o.a. bij FotoLabKiekie verkrijgbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS