Home » Interviews » Sevilay Maria van Dorst over de magie van Collodion fotografie
All

Sevilay Maria van Dorst over de magie van Collodion fotografie

Sevilay Maria van Dorst (33) studeerde fotografie aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag. Na haar studie ontdekte ze een passie en talent voor oude druktechnieken en sindsdien is ze gespecialiseerd in Collodion Wet Plate Photography. Voor Kiekie Video ging ik bij haar langs in haar studio om met eigen ogen de magie van Collodion fotografie te aanschouwen.

© Sevilay Maria

Hoe ben je in aanraking gekomen met fotografie en vooral met Collodion fotografie?

“Ik kreeg mijn eerste camera rond mijn 15e levensjaar. Ik zat in het Nederlands Team Synchroonzwemmen. Met dit team vlogen we de hele wereld over en al snel wilde ik graag de herinneringen vastleggen. Mijn moeder had al heel snel door dat ik met beeld herinneringen beter kon onthouden.”

© Sevilay Maria

“Pas rond mijn 25ste ging ik naar de kunstacademie. De opleiding fotografie aan de KABK was voor mij de kans om zoveel mogelijk doka werk te gaan doen. Hier was ik dan ook alleen maar te vinden. Uren kon ik hier in het donker mijn liefde voor het printen ontwikkelen. Zo’n 3,5 jaar geleden ben ik begonnen met de Collodion Wetplate Techniek. Ik ben mij toen gaan verdiepen in werken met licht in de studio en portretfotografie.”

© Sevilay Maria

Kan je aan iedereen die dit leest en niet weet wat Collodion fotografie is uitleggen wat het is?

“De natte plaat collodion fotografie werd in 1851 uitgevonden door de Engelse beeldhouwer en fotograaf Frederick Scott Archer. Bij de toen bekende daguerrotype fotografie nam het maken van een foto zeker dertig minuten in beslag. In plaats van met papier, experimenteerde FSA met collodion en glasplaten, die hij lichtgevoelig maakte. Dit verkorte de tijd van het maken van de foto tot een paar minuten en zorgde voor een gedetailleerder beeld, met meer diepte.”

“Mijn moeder had al snel door dat ik met beeld herinneringen beter kon onthouden”

 

Waarom werk je met collodion?

“Het is een proces van co-creatie, je werkt nauw samen met de gefotografeerde. In de huidige wereld van de snelle, digitale fotografie, is deze techniek pure magie. Voor mij is het handwerk wat vooraf gaat aan het proces van fotograferen heel belangrijk.”

© Sevilay Maria

What’s next? Nog speciale projecten op de agenda?

“Naast mijn Wetplate fotografie maak ik ook analoog en digitaal beeld. Vorig jaar ben ik 9 maanden in Lesbos geweest om de vluchtelingencrisis vast te leggen. Hierin heb ik ook mijn eigen weg gevonden om te helpen. Ik heb een programma ontwikkeld om kinderen in moeilijke omstandigheden te helpen door middel van beeld maken van positieve dingen in hun leefomgeving. Dit project heet Inside Light. Samen met mijn vriend Roeland de Boeck vlieg ik in februari naar Libanon om samen dit project verder te ontwikkelen. Daarnaast maak ik een vrijwerk serie met mijn wetplates over gender.”

sevilaymaria.com

Sevilay Maria aan het werk in haar studio:

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS