Home » Interviews » Disquietude
All

Disquietude

Jasper van den Ham lijkt altijd onderweg. Zijn van beweging doordrenkte beelden blijven intrigeren door de interessante combinaties die hij maakt en de aanwezigheid van zowel rust als onrust. Kiekie stelde hem een aantal vragen over zijn werk.

Waar gaat je serie Disquietude over?

”Disquietude is ontstaan in een periode waarin ik continu op zoek was naar nieuwe beelden, maar verhinderd werd door het idee dat een beeld op zichzelf staand niet vertelt wat ik wil vertellen. Wanneer ik op pad ging om foto’s te maken was er vaak een gevoel van onrust. Als ik dan iets interessants zag wat ik vast wilde leggen, werd ik afgeleid door het gegeven dat ik niet in één beeld kan vangen wat er in me omgaat op dat moment. In essentie gaat de serie over het gegeven dat alles wat ik ervaar en meemaak van invloed is op het tot stand komen van een beeld.”

Waarom kies je er in deze serie voor om verschillende foto’s in een beeld te combineren?

”Door het samenvoegen van beelden kan ik de onrust in mijn hoofd een plek geven. De eerste beelden uit deze serie zijn ontstaan als experiment op mijn iPhone. Die manier van werken geeft me de vrijheid om op een schetsmatige manier vorm te geven wat er in me om gaat.”

Ik krijg het idee dat je vooral langlopende projecten doet. Is een serie ooit af of kun je een onderwerp blijven uitwerken?

”Meestal werk ik inderdaad aan langlopende projecten. Dit komt vooral omdat mijn series veelal tot stand komen wanneer ik onderweg ben. Door het gebrek aan regie tijdens het reizen, heb ik niet in de hand hoe snel ik tot nieuwe beelden kom. In het geval van de serie ‘Plainview’ zijn de combinaties niet eindeloos maar ik kan daar zeker nog wel even mee doorgaan.”

Onderweg zijn heeft voor mij iets magisch. Alles wordt omhuld in een laag van beweging, onscherpte en abstractie

Beweging en het idee van rusteloosheid zijn belangrijke thema’s in je werk. Hoe zorg je ervoor dat je blijft ontdekken? Hoe blijf je zelf nieuwsgierig en in beweging?

”Ik blijf ontdekken door regelmatig een nieuwe omgeving op te zoeken. Dat heb ik nodig om mezelf te ontwikkelen en zo kom ik er steeds beter achter wat het is dat me raakt in fotografie. Onderweg zijn heeft voor mij iets magisch. Alles wordt omhuld in een laag van beweging, onscherpte en abstractie. Reizen met de trein of het vliegtuig geeft me rust omdat ik dan niet zelf kan besluiten welke kant ik op ga. Deze beperkende factor werkt in mijn voordeel omdat ik me volledig kan focussen op de beelden die voorbij komen. Ik experimenteer ook veel met verschillende analoge camera’s en formaten. Ik ben momenteel bezig met een project waarbij ik de 523 kilometer van de Noordzeekust vast ga leggen. Een aantal rolletjes heb ik een paar dagen in zeewater laten liggen of begraven in het zand. Soms levert dat interessante resultaten op.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

”Ik wil mezelf blijven ontwikkelen, uitdagen en meer tijd vrij maken voor fotografie. Ik heb op dit moment geen concrete plannen waar ik naartoe wil werken maar ik droom natuurlijk wel van bepaalde dingen. In de drieënhalf jaar die ik nu serieus bezig ben met fotografie zijn er al mooie dingen op mijn pad gekomen. Ik heb wel de behoefte mijn werk te laten zien aan de wereld. Ik zou het te gek vinden om onderdeel te zijn van internationale exposities en om mijn werk te kunnen verkopen.”

jaspervandenham.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS