Home » Interviews » Krista van der Niet en haar liefde voor stillevens
All

Krista van der Niet en haar liefde voor stillevens

Krista van der Niet (1978, NL) weet altijd te verrassen. Door vast te houden aan haar eigen stijl, raakt ze met elk beeld de juiste snaar. Of het nou een portret van een parfumfles is of een stilleven van een acteur, elke foto intrigeert en houdt de kijker vast. Kiekie stelde haar een aantal vragen.

l’Officiel Hommes NL My Dior-stilllife for l’Officiel Hommes, celebrating their 5th anniversary (no turtles were harmed during the shoot)

Je maakt zowel portretten als stillevens. Bij welke van de twee ligt je hart?

”Toch nog steeds bij stillevens! Ik houd van dat eindeloze gepiel en gepriegel in mijn studio met objecten, dat zoeken naar… tja naar wat? Ik en alle dingen die ik verzamel of vind of koop, kleine sets bouwen met verschillende materialen, spelen met licht (kunstlicht, ik gebruik zelden daglicht).
Het is ook lekker rustig werken in je eentje, muziekje aan. Alhoewel ik de afgelopen jaren veel meer mensen ben gaan fotograferen. Vooral in opdracht voor Toneelgroep Oostpool, waarvoor ik jaarlijks alle publiciteitsbeelden fotografeer. Daar heb ik echt mijn vorm voor gevonden en ik kan er mijn handschrift in kwijt. Die portretten maak ik met een team: de art-director en regisseur zijn erbij, een hair- & make-up artist, en de acteurs natuurlijk. Je krijgt in zo’n setting ook weer energie van andere mensen en je leert van elkaar. En dat is dan juist een fijne afwisseling naast alleen werken.”

Pleisters

Hoe komen je stillevens tot stand?

Ik begin met schetsen, het tekenen van de beelden die ik in mijn hoofd heb, die ontstaan vaak onbewust of ploppen ineens op, losse fragmenten die dan samenvallen. Daarmee ga ik aan de slag, ze zijn een startpunt, ik experimenteer veel en tijdens het fotograferen probeer ik niet teveel na te denken en te analyseren wat ik aan het doen ben, want dat stagneert alles. In mijn studio verzamel ik heel veel spullen, allerlei dingen waar ik potentie in zie voor ooit op een foto, ik heb een zwak voor prullaria.

Volgens mij ligt alles aan de interpretatie van de kijker

Boven: Cover Arts Holland Magazine i.o.v the New Studio

In sommige portretten positioneer je de geportretteerden zo dat ze onderdeel lijken uit te maken van een door jou gecreëerd stilleven. Wat voor plek nemen mensen in in jouw fotografie?

Ik ben niet geïnteresseerd in een portret van iemand zoals hij/zij ‘echt’ is, ik geloof ook niet dat ik met mijn camera iemands zogenaamde ‘ware karakter’ kan vastleggen of grijpen. Volgens mij ligt alles aan de interpretatie van de kijker. Liever gebruik ik een persoon als prop, als een ding dat ik naar mijn hand kan zetten en mijn fantasie op kan loslaten. Waarmee ik van alles kan doen, qua styling en lichaamshouding, soms is slechts een lichaamsdeel al genoeg. Daarom is het fijn samenwerken met acteurs of dansers, zij vinden niet snel iets gek, zijn open minded en gewend om een andere rol te spelen.

Benen

Je fotografeert veel voor theatergezelschappen. In hoeverre heb je bij dat soort opdrachten zelf controle over hoe het beeld eruit komt te zien?

Ik voel veel vrijheid bij opdrachten van theatergezelschappen, ik word door hen gevraagd om mijn eigen stijl en ideeën. Ze zijn niet bang voor experiment, willen graag vernieuwen en risico’s
nemen, dat maakt het werken heel erg leuk en spannend tegelijk. De publiciteitsfoto’s van Toneelgroep Oostpool (waarvoor ik de vaste huisstijl fotografeer) ontstaan in nauwe samenwerking met hun art-director Hugo Naber en artistiek leider van het toneelgezelschap Marcus Azzini. We zijn een goed team. Samen bedenken we de lijn voor het hele seizoen en de daarbij behorende beelden. Alle elementen en details worden van tevoren besproken en gekozen: welke acteur op de foto, de styling en kleding, visagie, haar,
kleurencombinaties, accessoires, expressie. Alles wordt zeer nauwkeurig op elkaar afgestemd.

Toneelgroep Oostpool seizoen 2016-2017, Parade-voorstelling met Teun Luijkx Hair&make-up : Jan Fuite

Wat zijn je dromen op fotografisch gebied?

Tja dromen, dat vind ik zo abstract. Wat ik wil doen, probeer ik gewoon echt te doen en ik focus me ook niet alleen op fotografie. Fotograferen is een onderdeel van mijn werk, waarvan het eindresultaat veelal tweedimensionaal is. Maar mijn hart ligt ook bij tekeningen, sculpturen en design. Natuurlijk zou ik graag meer buitenlandse opdrachtgevers willen hebben, bijvoorbeeld the New Yorker, een klus doen voor Kenzo, een campagne ter promotie van kringloopwinkels, of een foto maken van/met Grace Jones. Ik wil vooral zolang mogelijk blijven doen wat ik leuk vind om te doen, en werk maken dat ik zelf wil maken.

Bekijk hier meer werk van Krista van der Niet 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS