Home » Interviews » Levenslust in de favela’s
All

Levenslust in de favela’s

In tegenstelling tot de mainstream media wil fotograaf Sabine van Wechem een anti-stereotypisch beeld van de Braziliaanse favela’s geven. Binnenkort gaat ze weer terug naar Rio de Janeiro om verder te werken aan deze serie. Voor Kiekie Online vroeg ik haar naar een update.

Hoe kwam je op het idee om in de favela’s van Rio de Janeiro te fotograferen?

In 2010 was ik voor het eerst in Rio. Daar voelde ik direct de levenslust van de mensen, ik beleefde de diversiteit aan culturen, maar ook het grote contrast tussen arm en rijk. Ik wilde meer van de stad zien en bleef er over de jaren heen terugkomen. Mijn vriendin heeft bovendien een stichting waarmee ze in de favela’s van Rio werkt. Zo raakte ik steeds meer betrokken bij het leven in deze favela’s.
Ik leerde de mensen persoonlijk kennen en kreeg een intiem kijkje in hun dagelijks leven. Zo kreeg ik steeds meer bewondering voor hen. Vooral voor de manier waarop ze hun leven leiden. Ze proberen er het beste van te maken, maar hebben te maken met sociale uitsluiting en de media zetten een negatief beeld van hen neer. Wat ik ook zie, is de kracht van de mensen en het plezier dat ze samen hebben. Afgelopen zomer besloot ik om te beginnen met het documenteren van dat leven.

Je lijkt bewust te focussen op de positieve aspecten met betrekking tot de favela. Waarom heb je dat gedaan?

Het algemene beeld van de favela’s en haar inwoners is negatief. De meeste mensen denken aan drugs, geweld en armoede. Dat is helaas ook de realiteit van het leven daar, maar er is ook een andere kant. En die is onderbelicht. Namelijk die van de mensen die de cultuur in de favela maken, in een gemeenschap wonen en een ‘normaal’ leven proberen te leiden. Daar wilde ik me op focussen.
Het is mooi om te zien hoe de kids met passie voetballen op een veldje, hoe er tegelijkertijd op de hoek van de straat een feestje aan de gang is met grote muziekboxen waar de favela funk uit knalt. Ik ben van mening dat wij veel van hen kunnen leren. Bijvoorbeeld meer betrokken zijn bij onze directe omgeving en positief in het leven staan, ondanks tegenslagen.

Het geeft ze het gevoel dat ze worden gezien

Hebben je ‘modellen’ de foto’s gezien en zo ja, wat was hun reactie?

Ja, de meesten hebben hun foto’s teruggezien en waren ontzettend trots. Ze gebruiken de foto’s regelmatig op social media. Dat is natuurlijk geweldig om te zien. Van Jessica – een van de meisjes uit de favela’s – is een foto gepubliceerd in het magazine Life After Footbal. Van haar vriendin Rebeca is onlangs een foto geveild. Toen ik dat aan ze vertelde, merkte ik een enorme boost in hun zelfvertrouwen. Het geeft ze het gevoel dat ze worden gezien. Ik vind het belangrijk dat deze mensen uit de favela als sterke en mooie mensen worden neergezet en niet als slachtoffers van de maatschappij.

Hoe gaat deze serie zich verder ontwikkelen?

Ik zie deze serie als een meerjarenproject. Daarom ga ik binnenkort terug om verder te werken. Ik wil meer de diepte in en erachter komen wat de verhalen achter de mensen zijn.

Wat zou je, idealiter, willen bereiken met deze serie?

Mijn doel is bereikt als ik het leven van deze mensen en deze buurt zichtbaar heb gemaakt. Zo hoop ik de kijker te prikkelen om niet vanachter zijn westerse bril met vooroordelen naar deze wereld te kijken.

Sabine is een van de 15 fotografen die uitgekozen is om deel te nemen aan de Nikon-NOOR Academy Workshop van 28 februari tot en met 3 maart. In deze vierdaagse workshop onder leiding van topfotografen ligt de focus op het ontwerpen van een visueel verhaal.

sabinevanwechem.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS