Home » Interviews » Backstage bij Liselotte Fleur
All

Backstage bij Liselotte Fleur

Liselotte Fleur, 25 jaar en geboren in Rotterdam, studeerde in 2013 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met als afstudeerrichting Fotografie. Tijdens haar studie volgde ze een semester aan de Accademia di Belli Arti di Brera in Milaan en heeft ze voor diverse Italiaanse modebladen gefotografeerd. Sociale media gebruikt zij om haar netwerk te verbreden en is daar al sinds de opkomst daarvan actief mee bezig. Ze geeft geregeld gastlessen in modefotografie en is visionary van Olympus PEN.

In de herfst van 2013 (Kiekie #4) was je ook in KIEKIE te zien, wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd?

In deze periode is er heel veel gebeurd! Tijdens het vorige interview was ik net afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie, wat ook te zien was aan mijn stijl van fotograferen. Daarna ben ik na diverse portfolio reviews meer de (commerciële) modefotografie kant op gegaan zoals ik eigenlijk altijd al wilde, maar wat nooit bij de kunstacademie aansloot. Het meeste leer ik door heel veel te fotograferen en door met veel creatieve professionals te werken en dit heb ik ook gedaan. In de tussentijd ben ik visionary geworden voor Olympus PEN en heb ik met deze camera diverse reizen gemaakt waarvan ik verslag deed op mijn blog thefashioncamera.com. Daarnaast begonnen de opdrachten voor mode- en portretfotografie steeds meer te lopen en werkte ik voor diverse (beginnende) merken.
Hierna ben ik een tijd aangesloten geweest bij een fotografie-agentschap waar ik veel heb geleerd over de zakelijke kant van fotografie. Inmiddels regel ik zelf weer mijn opdrachten maar nu het steeds drukker wordt zou ik mij graag weer ergens aansluiten. Mijn droom om alleen te reizen naar Los Angeles heb ik waar kunnen maken in het najaar van 2015. Bijna 3 maanden heb ik daar rondgelopen met mijn camera en veel shoots gedaan met modellen op de meest mooie locaties.
Bij terugkomst in Nederland wilde ik een andere droom najagen. Mijn eigen studio! In het centrum van Rotterdam kan ik nu dagelijks werken aan mijn opdrachten samen met mijn stagiaires. Ook heb ik kortgeleden een lezing modefotografie gegeven voor een groot publiek, iets waar ik ook graag meer mee wil doen, omdat ik het leuk vind om anderen te inspireren door mijn verhalen en kennis te delen. Dit doe ik ook op mijn blog.

Wat of wie inspireert jou?

Inspiratie komt voor mij uit reizen, het werken op mooie locaties en het spelen met licht en schaduw. Ook werk ik het liefst met modellen die iets specials hebben zoals bijvoorbeeld veel sproetjes, een spleet tussen de tanden of net iets grotere ogen. Een fotogeniek model is meer inspirerend om mee te werken dan een ‘gewoon mooi’ model. Als ik een inspirerend fotograaf moet noemen, is het Peter Lindbergh. Zelf ben ik altijd op zoek tussen de juiste balans tussen natuurlijk en nep. Schoonheid en perfectie spelen een grote rol in de modefotografie en ik vind dit altijd een zeer interessant onderwerp. De modellen in de foto’s van Peter Lindbergh zien er altijd erg mooi, maar toch natuurlijk uit. Dat probeer ik ook in mijn eigen werk terug te laten komen. Ook al is dit soms lastig met klanten die een perfect gephotoshopt huidje verwachten.

Ik ontmoet veel getalenteerde mensen

Hoe kom je aan opdrachten en waar bestaan deze uit?

Omdat ik al sinds een jonge leeftijd geïnteresseerd ben in modefotografie, wist ik ook al snel hoe belangrijk het opbouwen van een (offline) netwerk was. Social Media was in die periode nog in opkomst. Op Hyves merkte ik dat het delen van foto’s goed werkte en hierdoor kreeg ik weer aanvragen voor portretshoots. Vervolgens namen Facebook en Instagram deze taak over. Daarnaast hoor ik zeer regelmatig dat klanten via via over mij hebben gehoord en zo besloten om ook contact op te nemen na het zien van mijn website. Mond-op-mond reclame heeft een gedeelde eerste plaats met Social Media. Ik ben erg tevreden hoe het nu gaat, maar ik weet dat het altijd beter kan. Mijn opdrachten bestaan uit het fotograferen van editorials en lookbooks voor merken en magazines en websites, maar ook krijg ik portret opdrachten voor exposities of magazines en websites. Hierdoor werk ik altijd met grote teams en ontmoet ik veel getalenteerde mensen. Het mooie van dit vak is ook dat ik vaak op bijzondere locaties kom waar ik anders nooit zou komen.

Wat betekent het om visionary te zijn voor Olympus?

Als visionary voor Olympus ben ik trots om te fotograferen met de PEN. Omdat ik er vaak mee word gezien, krijg ik regelmatig vragen van teamleden of van volgers op Instagram over de PEN. Zij zien dat ik buiten de shoots om altijd met deze camera fotografeer en worden nieuwsgierig. Ook hoor ik van veel andere fotografen dat ze geen zin meer hebben om op vakantie rond te sjouwen met een zware spiegelreflex en stappen over op een systeemcamera. Ik deel mijn ervaring met deze camera samen met de tips en resultaten op mijn blog en zo ken ik al een aantal mensen die nu ook tevreden werken met hun PEN camera. Als ze er eenmaal mee werken, vind ik het leuk om samen te kijken naar de geschikte lens die aan hun wensen voldoet. Omdat ik zelf met 4 lenzen werk (17mm, 25mm, 45mm en de pancake lens 14-42mm) kan ik de verschillen goed laten zien. Samen met de andere visionaries ontvangen wij als eerste de nieuwtjes over nieuwe lenzen en camera’s en onderling tussen deze groep enthousiaste fotografen is er erg leuk contact.

Wat is je droom voor de toekomst?

Na mijn avontuur in Los Angeles, zou ik erg graag ook voor een bepaalde periode willen verblijven in New York om hier te fotograferen. Ik heb het gevoel dat mijn stijl misschien in het buitenland beter tot zijn recht zal komen en daarnaast houd ik erg van nieuwe prikkels. Ik ben niet bang om te dromen en ik denk dat dit in mijn voordeel werkt om gemotiveerd te blijven. Ook ben ik nog hard aan het werken om editorials te mogen fotograferen voor de meest bekende modebladen en campagnes te schieten voor de high fashion merken, ik ben er klaar voor!

Website: www.liselottefleur.com
Blog: www.thefashioncamera.com
Instagram: @liselottefleur

(Het interview met Liselotte Fleur staat ook in KIEKIE#15)

Wij zijn op zoek naar een nieuwe visionary voor Olympus! Meedoen? Check

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS