Home » Interviews » Lotte van Uittert • Olympus Young Talent Gallery
All

Lotte van Uittert • Olympus Young Talent Gallery

In 2017 gaan wij in samenwerking met Olympus op zoek naar nieuw fotografisch talent. Elke twee maanden worden er samen met een ervaren vakjury twee talenten uitgekozen die doorgaan naar de shortlist. Uiteindelijk zullen er tien talenten op de shortlist staan die alle tien een plekje krijgen in de expositie eind oktober tijdens de feestelijke bekendmaking in Foam. Elke week lichten wij een talent uit, deze week: Lotte van Uittert.

Welke fotografie opleiding heb je gedaan en wat is het belangrijkste dat je hebt meegekregen?

Op dit moment ben ik bezig met afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Gedurende de studie ben ik vooral veel over mezelf te weten gekomen. Wat ik graag maak en waarom ik dit maak. De academie heeft me ontzettend geholpen om mijn profilering te bepalen. Door het studie programma ontwikkel je een basis, waarnaast het je ook veel ruimte geeft om zelf op ontdekkingsreis te gaan.

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven?

Mijn wereld bestaat voornamelijk uit nieuwsgierigheid. Alles wat in het dagelijkse leven vanzelfsprekend lijkt te zijn, is voor mij een bron van inspiratie. Ik verwonder mezelf net zo sterk over de vorm van een elastiekje dan over een groots landschap. Door deze afstand te vervagen, ga ik op zoek naar een ‘magie’ binnen het beeld. Ik zoek naar alledaagse fenomenen die hun vertrouwde vorm verliezen, doordat ze in een andere context worden geplaatst. Door deze manier van waarnemen, probeer ik het perspectief van de kijker te manipuleren en te veranderen.

Voor mij staat autonoom gelijk aan de ontwikkeling van je persoonlijke interesses en fascinaties

Wat betekent autonoom voor jou in jouw fotografie, op welke manier wil je dat uiten?

Ik vind autonoom binnen fotografie eigenlijk een erg lastig en alles omvattend begrip. Voor mij staat autonoom gelijk aan de ontwikkeling van je persoonlijke interesses en fascinaties. Wanneer ik ergens door gefascineerd ben, wil ik dat graag overbrengen in een verhaal dat voor een groter publiek communiceert.

Wat zijn je plannen na je afstuderen dit jaar?

Het lijkt me geweldig om te kunnen leven van fotografie. Ik blijf natuurlijk doorgaan met het maken van vrij werk, wat ik hoop te combineren met werk in opdracht. Ik heb een studio met een paar klasgenoten, waar ik blijf werken en misschien wat wil opzetten met een klein collectief. Ook lijkt het me erg leuk en leerzaam om deel te nemen aan een residentie.

Lotte organiseert samen met haar studiegenoten van de afdeling fotografie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag de afstudeercampagne’ The Ink, the Milk, the Blood’. In Melkweg Expo presenteren de 38 internationale studenten fotografie ‘The Power of the Single Image’ en zetten ze zich als zelfstandig maker op de kaart. De bezoeker duikt in de wereld van de jonge fotografen en ontdekt hun beweegredenen en de kracht die van één beeld kan uitgaan. T/m 18 juni zie je het resultaat in Melkweg Expo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS