Home » Interviews » De reizen van Lotte van Raalte
All

De reizen van Lotte van Raalte

Lotte van Raalte (28), vijf jaar geleden afgestudeerd aan de KABK, is sinds twee jaar aangesloten bij foto- en filmagentschap HALAL en reist voor haar (vrije) werk de hele wereld over! De talentvolle Lotte schiet onder anderen voor Filling Pieces, Nike, I-D Magazine en Adidas. Ik vroeg Lotte naar haar laatste twee reizen, NY en Uganda, en de Sony A7R II die ze van ons meekreeg.

© Lotte van Raalte

 

Wanneer en waarom ben je met fotograferen begonnen?

”Na mijn VWO diploma besloot ik een tussenjaar te nemen om te onderzoeken wat ik verder wilde studeren en om geld te verdienen voor mijn eerste grote reis alleen. Naast een vooropleiding voor de toneelschool ben ik toen een cursus tekenen/schilderen en fotografie begonnen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ik had nooit gedacht dat ik naar een kunstacademie zou kunnen, maar merkte al vrij snel dat ik me binnen het medium fotografie heel goed kon uiten. Ik besefte me toen pas dat ik in eerdere verre reizen met mijn ouders al veel met beeld bezig was geweest. Toen ik niet eens door de eerste audities van de toneelscholen kwam en me tijdens de open dagen van verschillende universiteiten niet thuis voelde, besloot ik toelating te doen op het Rietveld, Willem de Kooning en KABK. Ik werd tot mijn grote verbazing op alle 3 de academies aangenomen. Na mijn reis door Thailand en Cambodja ben ik in 2007 gestart met mijn studie fotografie aan de KABK.”

© Lotte van Raalte

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven?

”Ik ben in 2012 afgestudeerd in de richting modefotografie, maar eigenlijk was mijn afstudeerproject meer een onderzoek naar mode met een documentaire uitwerking. Ik ben altijd gefascineerd, geïnspireerd en geïntrigeerd geweest door mensen. Hoe ze zich gedragen en wat ze dragen. Na mijn afstuderen ben ik veel alleen gaan reizen omdat ik meer diepgang in mijn fotografie wilde vinden en nog niet aan de slag wilde binnen de modewereld in Amsterdam. Ik ben toen maanden door o.a. door Midden-en Zuid Amerika en Azië gereisd. Mijn werk heeft zich altijd bewogen tussen mode- en documentair. Inmiddels hebben mijn reizen en mijn mode werk elkaar zo beïnvloed, dat mijn eigen stijl hier precies tussen past. Ik zoek altijd naar een soort echtheid binnen – soms hele korte – momenten die ik met mensen heb”

 

© Lotte van Raalte

het gaat over sterke vrouwen met opmerkelijke en soms heftige verhalen

De foto’s uit deze publicatie heb je onlangs in Uganda en NYC gemaakt. Met welk doel ben je daar naartoe gegaan?

”Beiden reizen waren totaal verschillend en ook met totaal verschillende doelen. De enige overeenkomst was dat ik op beide plekken zou gaan fotograferen. Ik ben op eigen initiatief tien dagen naar New York vertrokken om daar bureaus, magazines en merken te bezoeken. Daarnaast ook om een aantal new faces te fotograferen en twee modeseries met jonge ontwerpsters te maken. De bedoeling was dat ik ook nog een beetje “vakantie” zou vieren, maar dat is wederom op één dag na niet gelukt. Na één dag thuis te zijn geweest ben ik door gevlogen naar Uganda voor maar liefst vier dagen om een campagne voor een NGO te schieten. Ik had nog nooit eerder een opdracht als deze gedaan en al helemaal niet voor zo’n korte tijd zo ver gevlogen. Ik kan het gehele project nog niet in detail vertellen, maar het gaat over sterke vrouwen met opmerkelijke en soms heftige verhalen. We hebben 10 vrouwen op een hele bijzondere manier vastgelegd. Ik heb overigens gefotografeerd én gefilmd met de Sony A7r2. De selectie en combinatie aan beelden laat hopelijk goed zien dat ik niet perse in een eenduidige richting fotografeer, maar me het liefst beweeg tussen mode- portret- en documentaire fotografie.”

© Lotte van Raalte

Wat vond je van de camera die je van ons meekreeg?

”De kwaliteit van het beeld, met name de lenzen en lichtgevoeligheid van de Sony A7RII vond ik heel erg goed. Ook de feature van de digitale zoeker waar je meteen in ziet of het beeld onder of overbelicht is werkt top. De grootte is perfect, zeker in combinatie met de 50mm lens. Ook merkte ik dat de mensen die ik fotografeerde makkelijker en opener voor de lens waren met deze kleinere camera.”

© Lotte van Raalte

 

Waar bestaan je opdrachten uit? Wie zijn je werkgevers?

De meeste opdrachten zijn mode- en portret gerelateerd. Sinds 2 jaar word ik vertegenwoordigd door Halal Film & Photography in Amsterdam. De afgelopen 1,5 jaar heb ik campagnes voor Filling Pieces geschoten in Ijsland en Madagascar, wat echt heel bijzonder was. In februari waren we naar Kaapstad voor de campagne van Appelsap Festival. Verder heb ik voor ASOS, Elle, i-D, Obey en Nike gewerkt. Inmiddels ben ik net terug uit Los Angeles waar ik twee online campagnes voor Adidas heb geschoten. Misschien wel mijn grootste en spannendste klus tot nu toe. Ik kan soms nog steeds niet geloven dat ik op reis gestuurd wordt voor mijn werk. Een droom waar ik heel gericht naar toe heb gewerkt en hopelijk nog heel veel avonturen met zich mee gaat brengen.

lottevanraalte.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS