Home » Interviews » De Aokigahara serie van Maartje Strijbis
All

De Aokigahara serie van Maartje Strijbis

Maartje Strijbis (31) is freelance portret- en documentair fotograaf, gevestigd in Amsterdam. Voordat Maartje met haar opleiding fotografie begon, studeerde ze Theaterwetenschappen, Italiaans (UvA) en Jazz Vocals aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze voelde zich meer senang achter de camera dan op een podium. De switch naar fotografie was dan ook onvermijdelijk. Maartje werkt voor veel verschillende opdrachtgevers en maakt daarnaast vrij werk. Haar missie: verhalen vertellen. Altijd blijven leren, reizen en alle vulkanen van de wereld beklimmen.

© Maartje Strijbis

Wanneer ben je met fotografie begonnen en heb je een fotografie-opleiding gedaan?

”Op mijn zestiende kreeg ik mijn vaders analoge Pentax K1000, waar ik alles wat los en vast zat mee fotografeerde. Sinds 2010 ben ik professioneel met fotografie bezig. Ik studeer in 2018 af aan het International Institute of Photography the FOTOfactory, waar ik de professional 3 year education volg.”

© Maartje Strijbis

Welke fotografen inspireren je en waarom?

”Dat zijn er ontzettend veel. Ik vind Alec Soth geweldig. De tentoonstelling in het FOMU in Antwerpen afgelopen jaar vond ik helemaal te gek. Zijn werkwijze, hoe hij alle uithoeken van de VS uitkamt, die enorme technische camera rondsjouwt en eerlijke, vaak ontroerende portretten maakt van de mensen die hij ontmoet. Maar ook zijn project de LBM Dispatch vind ik het einde. Cristina de Middel is ook een grote inspiratie. Haar foto’s zijn een mengeling van documentair en fictie. Een serie als The Afronauts, over een Zambiaans ruimtevaartproject, zou ik graag zelf bedacht hebben. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

© Maartje Strijbis

In hoeverre worden je beelden en je stijl beïnvloed door je achtergrond als theaterwetenschapper?

”Wat een grappige vraag. Daar heb ik nog nooit over nagedacht. De studie Theaterwetenschap was vrij droog en theoretisch. Ik heb daar goed leren kijken, analyseren en schrijven over wat ik zie. Ik ben altijd omringd geweest door theater. Mijn moeder nam me al van kleins af aan mee naar voorstellingen, de ouders van een goede vriendin hadden een jeugdtheatergezelschap waar we altijd in de verkleedkist hingen en ons huis vroeger was één grote boekenkast. Ik zou dus eerder zeggen dat mijn liefde voor verhalen en bijzondere ensceneringen daarin wortelt dan in die studie Theaterwetenschap.”

Ik ben al een paar jaar bezig met de serie Nessuno over het vulkaaneiland Stromboli in Italië

 

De beelden uit je serie Aokigahara zijn erg uiteenlopend, maar passen toch prachtig bij elkaar. Hoe ga je te werk en hoe verbind je de beelden met elkaar?

”Ik was in Tokyo voor een project met een theatermaker. In ons onderzoek stonden de elementen tijd en tijdsbeleving centraal. We maakten kleine ensceneringen in de stad die ik fotografeerde, performances middenin de nacht, waar we filmpjes van maakten en we interviewden mensen.
De interviews maakten de meeste indruk op me. De druk op mensen is zo hoog in Tokyo. De mannen die we spraken ontlenen hun identiteit volledig aan hun werk. Schaamte en de beleefdheidscultuur werken enorm repressief. De cijfers van depressie en zelfmoord zijn gigantisch hoog in Japan. Daar kwam het eerste idee voor deze serie Aokigahara vandaan. Het klopt dat de beelden zeer uiteenlopend zijn, maar voor mij is de combinatie van beelden gevoelsmatig volstrekt logisch. Ik fotografeerde voor deze serie vrij intuïtief rond dit thema, zowel digitaal als analoog. Gaandeweg groeide er een verhaal in mijn hoofd. Daarna volgt er uiteraard nog een intensieve fase van puzzelen en selecteren.”

© Maartje Strijbis

Wat zijn je toekomstplannen?

”Ik ben al een paar jaar bezig met de serie Nessuno over het vulkaaneiland Stromboli in Italië. In 2018 wil ik graag een fotoboek en expositie van dit project realiseren. Een leuk agentschap of galerie die me in de toekomst vertegenwoordigt lijkt me geweldig. Verder zou ik graag heel veel kick-ass fotoboeken maken, reizen, en belangwekkende verhalen vertellen die mensen raken. Ook als ze niet altijd precies weten waarom het ze raakt.”

website

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS