Home » Interviews » Analoog met Maeve Stam
All

Analoog met Maeve Stam


Bergen films leggen deze Amsterdamse meiden wekelijks op onze toonbank. Waar komt die liefde voor analoge fotografie vandaan? We vragen het deze week aan Maeve Stam (1984). Maeve is aangesloten bij fotografie- en film agentschap Halal en werkt voor o.a.Coca Cola, Corona, Adidas, Converse en Nike!

© Maeve Stam

Wanneer en waarom ben je met fotograferen begonnen?

”Mijn vader fotografeerde vroeger ook en als kind was ik vaak in zijn fotoboeken aan het neuzen, ik denk dat daar ergens een beginnetje is gemaakt.
Toch nooit serieus geklikt totdat ik grafische vormgeving ben gaan studeren en daarbij ook het vak fotografie ging volgen. Hier kwam ik ook in aanraking met de doka en het zelf afdrukken van je prints. Ik heb toen eigenlijk de rest van de vakken laten varen en wilde alleen nog maar fotografie doen. Na deze ontdekking ben ik fotografie gaan studeren op de Kunstacademie van Utrecht (HKU) en zodoende. (shoutout naar mijn leraren).”

© Maeve Stam

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven?

”Ik denk dat je mijn stijl het beste kan omschrijven als dichtbij, eerlijk en onbevangen. Ik vind het belangrijk, en ik hoop dat mijn foto’s iets raken. Dat er een bepaalde ongekunstelde echtheid uit spreekt. Ik zoek niet speciaal naar perfecte schoonheid, maar meer naar momenten van oprechtheid of imperfecties en daar dan de schoonheid van. Humor is trouwens ook belangrijk voor me en ik ben niet van de perfect gepolijste plaatjes. Van mij mag het best een beetje rafelig aan de randjes zijn.
Ik probeer als fotograaf met beide benen op de grond te blijven staan en altijd zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Dat reflecteert hopelijk ook in mijn werk.”

© Maeve Stam

Waarom fotografeer je graag analoog en op welke film(s) schiet je?

”Momenteel schiet ik veel op Portra en T-Max maar, eerlijk, ik schiet op alles dat voorhanden is hoor!
Ik vind analoog schieten heerlijk, een magisch proces blijft het voor me. De korrel, de kleur, de vergankelijkheid, de focus die werken met film afdwingt, het vleugje nostalgie. De verrassingen en de vele mislukkingen, die dan weer de klappers extra bijzonder maken. En natuurlijk ook de mislukkingen die verrassen en lievelingsbeelden worden.”

 

Ik ben niet zo van het ensceneren of dirigeren


Door wie of door wat laat jij je inspireren?

”Ik laat me graag inspireren door de mensen om me heen, de energie die mensen me geven en de omgeving waarin ze zich begeven. Ik ben niet zo van het ensceneren of dirigeren, maar vang graag momenten zoals ze zich voordoen.
Er zijn natuurlijk een heleboel fotografen die me inspireren. Ik laat me ook graag inspireren door andere kunstvormen, makers, sporters, bijzondere types die op hun eigen manier ambities en dromen achterna jagen. Daar hoop ik overigens nog velen van tegen te komen in mijn leven. Soms is het best een kunst, vind ik, om met zoveel ruis om je heen nog open te blijven staan voor nieuwe invloeden.”

© Maeve Stam

Waar bestaan je opdrachten uit?

”Het verschilt heel erg, ik schiet veel portretten en maak graag kleine (documentaire) verhalen. Commerciële klussen doe ik voor verschillende merken, groot en klein.”

© Maeve Stam

En wat voor vrij werk maak je graag?

”Voor mijn eigen vrije werk schiet ik bijna altijd analoog. Ik fotografeer dus graag mensen die me inspireren of prikkelen, die me opvallen, op welke manier dan ook. Natuur, vreemde landen, landschappen, wateren, of gewoon een plantje op mijn vensterbank. Dat kan me dan ineens ook ontzettend opvallen. Ook fotografeer ik heel graag de mensen van wie ik houd en dicht bij me staan.
Ik werk eigenlijk het liefst helemaal vrij en neem ook graag de tijd om iemand te fotograferen. Ik werk vaak zonder een echt projectdoel of duidelijke verhaallijn. Vaak wil ik helemaal niet specifiek één verhaal vertellen, maar wil ik het liefst van alles vertellen. Misschien is hoe ik fotografeer een mooie afspiegeling van mijn hersens:) chaotisch en ongestructureerd, maar ook eerlijk en oprecht.
Ik moet toch wel concluderen dat ik het allerliefst al mijn tijd zou willen spenderen door alleen maar verhalen te vertellen over bijzondere mensen en bijzondere plekken. En hoe fantastisch is het dat ik het type werk heb waardoor ik de wereld over reis en continu verrast word door alles om me heen.”

Kijk op de site van Halal voor meer informatie over het werk van Maeve

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS