Home » Interviews » Eenvoud is de ultieme verfijning
All

Eenvoud is de ultieme verfijning

Na de kunstacademie is Marsel van Oosten als Art-director in de reclame gaan werken, maar 15 jaar later besloot hij professioneel natuurfotograaf te worden. Zijn beelden staan het meest bekend om zijn grafische benadering in de compositie. In zijn werk probeert hij te vereenvoudigen, om zich te ontdoen van het buitengewone: Eenvoud is de ultieme verfijning.
Zijn foto’s worden getoond ​​in galeries en musea, en worden wereldwijd gebruikt in reclame, ontwerp en tijdschriften zoals National Geographic. Marsel heeft al vele awards op zijn naam staan zoals twee keer op rij de International Nature Photographer of the Year. Samen met zijn partner Daniella organiseert hij fotografiereizen over de hele wereld, gemiddeld zo’n 10-12 per jaar!

© Marsel van Oosten

Wanneer ben je met fotografie begonnen en waar komt de interesse voor natuurfotografie vandaan?

”Ik ben begonnen met fotografie toen ik op de kunstacademie zat. Niks bijzonders, gewoon wat vakantiekiekjes. Op de kunstacademie kon ik fotografie als keuzevak kiezen, maar ik vond er toen nog niet veel aan. Pas toen ik na mijn afstuderen als art director in de reclame ging werken, kreeg ik meer interesse in fotografie en begon ik ook buiten mijn vakanties te fotograferen. Eerst schoot ik alles wat los en vast zat, maar uiteindelijk merkte ik dat ik vooral geïnspireerd raakte door de natuur. Voor onze huwelijksreis zijn Daniella en ik op safari gegaan in Tanzania, en daar heb ik definitief de keuze gemaakt voor natuur.”

Camelthorn boom,Deadvlei,Namibië © Marsel van Oosten

Samen met jouw partner Daniella organiseren jullie fotoreizen met jullie bedrijf Squiver, wat houdt het precies in en hoe vaak gaan jullie op reis? Hoe ben je (zijn jullie) op dit idee gekomen om dit op te gaan zetten?

”Meteen aan het begin van mijn carrière als natuurfotograaf realiseerde ik mij dat het vrijwel onmogelijk zou zijn om met natuurfoto’s een boterham te verdienen. We hebben toen een weekend gebrainstormd op Texel, en kwamen toen met het idee om internationale fotoreizen te gaan opzetten. Er was nog maar een handjevol mensen die dat deed, dus daar lagen veel mogelijkheden. We houden allebei veel van reizen, we hebben geen kinderen, dus we zijn heel flexibel.
We kiezen alleen bestemmingen uit die we zelf heel leuk vinden, want dat is de enige manier om gemotiveerd en enthousiast te blijven. Onze reizen zijn zeer efficiënt georganiseerd, zodat je zoveel mogelijk tijd kunt besteden aan fotograferen. Tijdens elke reis begeleid ik onze gasten op fotografisch gebied. Dat loopt uiteen van compositie, camera-instellingen, licht meten, beeldbewerking, etc. Je hoeft niet goed te kunnen fotograferen om met ons op reis te gaan, want ik pas mijn persoonlijke begeleiding aan je ervaringsniveau aan. Tijdens de reizen doen we altijd een aantal fotobesprekingen, waarbij ik een aantal van de foto’s van de deelnemers analyseer en van opbouwende kritiek voorzie. Ons doel is dat mensen na afloop van de reis niet alleen een geweldige tijd hebben gehad, maar ook veel mooie foto’s hebben geschoten en veel hebben geleerd. De afgelopen jaren zijn er opeens heel veel fotografen fotoreizen gaan organiseren, dus de concurrentie is enorm. Veel van onze reizen worden gekopieerd, dus we proberen steeds weer iets origineels te bedenken. Het aantal reizen dat we begeleiden verschilt per jaar, maar gemiddeld doen we er ongeveer 10-12.”

Een goede monitor is belangrijk omdat ik zeker wil zijn dat wat ik op het scherm zie ook echt klopt

Camelthorn, Deadvlei,Namibië © Marsel van Oosten

Welke voorbereidingen gaan er aan vooraf bij een grote fotoreis?

”Dat verschilt enorm per reis en bestemming. Sommige reizen zijn ingewikkeld vanwege de logistiek, andere weer vanwege de mogelijk extreme weersomstandigheden. Sommige reizen plannen we helemaal rond de stand van de maan voor nachtfotografie, andere weer rond de getijden. Daniella en ik zijn allebei perfectionisten, dus we laten niets aan het toeval over. Dat is tevens de reden voor ons succes.”

Kun je het runnen van jullie bedrijf goed combineren met het schieten van vrij werk?

”Tijdens onze fotoreizen fotografeer ik zelf ook. Dat is enerzijds om het aantrekkelijk te houden voor mijzelf, maar ook omdat onze gasten het leuk vinden om mij aan het werk te zien en zo de mogelijkheid krijgen om er vragen over te stellen. Iedere fotograaf heeft zo zijn eigen manier van werken, en het kan leerzaam en inspirerend zijn om dat te zien. Maar alles staat in het teken van onze gasten, dus die komen altijd op de eerste plaats.”

© Marsel van Oosten

Waar let je op als je een foto maakt? Wat moet een goede foto volgens jouw bevatten?

”Ik ben geen verhalenverteller, dus daar ben ik niet naar op zoek. Zelfs het onderwerp is vaak van van secundair belang. Ik ben een pure estheticus, altijd op zoek naar mooie beelden. Daarbij is de compositie voor mij van het grootste belang, en daarna de (licht)omstandigheden. Ik fotografeer liever een koe in de mist, dan een leeuw midden op de dag half in een struik.”

Sinds deze zomer ben je EIZO ambassadeur geworden. Welke monitor gebruik je en waarom?

”Mijn eerste EIZO monitor was een CG245W. EIZO maakt de beste kwaliteit monitors voor beeldbewerking, met als voordeel dat ze een intern calibratie-systeem hebben. Je hebt dus geen extern apparaat nodig om je scherm goed afgesteld te krijgen. Als ik in Nederland ben doe ik daar al mijn nabewerking op. Sinds kort heb ik een tweede EIZO monitor die ik gebruik als ik in Zuid-Afrika ben, een CG247X. Hoewel de trend is dat mensen steeds grotere monitors aanschaffen, heb ik bewust weer een ‘kleine’ 24 inch gekozen. De reden daarvoor is dat ik veel foto’s specifiek bewerk voor op het internet en de maximale grootte van mijn foto’s daar ligt rond de 1600 pixels. Als je een foto van 1600 pixels opent op een 4K monitor, dan zie je een heel klein plaatje. Dat maakt het lastig om er nauwkeurig aan te werken. Mijn CG245W en mijn CG247X zijn beide 1920×1080 pixels en dat vind ik om die reden een enorm voordeel.
Een goede monitor is belangrijk omdat ik zeker wil zijn dat wat ik op het scherm zie ook echt klopt. Ik besteed veel tijd aan nabewerking. Niet omdat ik zoveel aan mijn foto’s doe, maar omdat ik erg langzaam werk. Ik wil dat mijn foto’s er natuurlijk uitzien, dus elke aanpassing die ik doe is subtiel. Zo nu en dan laat het even met rust zodat ik er later weer met een frisse blik tegenaan kijk – en dan doe ik weer wat aanpassingen.

Namibian Nights – Extended Version from Squiver on Vimeo.

Hoe belangrijk is nabewerking voor jou?

”Nabewerking is heel belangrijk. Ik vergelijk het vaak met eten: Photoshop is voor mij wat kruiden en specerijen zijn voor een chefkok – de basisingrediënten moeten van de hoogste kwaliteit zijn, maar uiteindelijk zijn het de kruiden en specerijen waarmee je een gerecht uniek kunt maken. In mijn fotografie wil ik mijn persoonlijke, creatieve visie op de natuur laten zien, niet slechts een kopie van de werkelijkheid.”

Je hebt ontzettend veel awards gewonnen met je fotografie. Wist je bij elke winnende foto dat het een winnende foto zou gaan worden? Heb je dan op dat moment dat gevoel al?

”Meestal weet ik het wel. Ik blijk goed aan te voelen wat populaire foto’s zullen zijn.”

Ik ben toch op de eerste plaats fotograaf, en daar ligt ook mijn hart

 

Wat is jouw allerbeste beeld en waarom?

”Ik heb niet een allerbeste foto. In mijn werk maak ik onderscheid tussen foto’s waar ik op het juiste moment op de juiste plaats stond, en foto’s die het resultaat zijn van een serie van creatieve beslissingen die tot een uniek beeld hebben geleid. Dat zijn zonder uitzondering mijn favoriete foto’s, maar niet noodzakelijk mijn meest populaire foto’s.”

Je hebt een onlangs de time-lapse ‘Hercules Rising’ gemaakt voor de introductie van de Nikon D850. Waar bestaan deze opnamen uit en hoe heb je dat aangepakt?

”Eind vorig jaar vroeg Nikon ons naar aanleiding van onze vorige time-lapse ‘Namibian Nights’, of we er een wilde maken met hun nieuwe camera. We kregen vier prototypes mee die we in Botswana en Namibië hebben gebruikt. We hebben alleen ’s nachts geschoten. Voor elke seconde video heb je 25 foto’s nodig, dus voor een scene van 10 seconden zijn dat 250 foto’s. Mijn sluitertijden waren gemiddeld zo’n 30 seconden per foto, dus voor elke scene had ik ongeveer 2 uur nodig. Tel daar gemiddeld 2 uur aan voorbereiding bij op, dan kom je uit op 4 uur per scene. De grootste uitdaging was de camera zelf, want die heeft een sensor van 45 megapixels. De time-lapse is dan ook op 8K formaat, en dat is gigantisch. Vrijwel onmogelijk om af te spelen omdat de meeste computers zoveel data niet kunnen verwerken, maar de hoeveelheid detail in de sterrenhemel is ongelofelijk. Ik heb gewerkt met een slider en een 3D-kop om beweging toe te voegen aan de scenes, en dat is goed gelukt. Het was een enorme technische klus die veel tijd en zo nu en dan frustraties heeft gekost, maar het was het allemaal waard.”

Dune Patrol © Marsel van Oosten

Film je ook tijdens je reizen?

”Vrijwel nooit. Ik ben toch op de eerste plaats fotograaf, en daar ligt ook mijn hart. Als ik iets bijzonders zie, dan is mijn eerste impuls altijd om het te fotograferen, niet om het te filmen. Ik vind het overigens wel heel leuk, omdat film extra dimensies heeft – beweging en geluid. Bij het maken van Hercules Rising vond ik dat aspect ook heel interessant.”

Wat zijn je toekomstplannen?

”Voorlopig vind ik wat ik doe nog steeds ontzettend leuk, dus ik verwacht niet dat ik voor de tweede keer van beroep ga veranderen. Ik houd van fotograferen, van de natuur, en van reizen, en mijn dagelijkse werk bestaat uit al die drie componenten. Bovendien heb ik een behoorlijk lange lijst met bestemmingen en onderwerpen die ik nog graag zou willen fotograferen. Voorlopig ben ik nog lang niet klaar.”

De CG245W monitor van Marsel kalibreert zichzelf. Benieuwd naar alle specs en meer informatie? Check de website van EIZO 

squiver.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS