Home » Expo & Events agenda » Martin Schoeller in het Nederlands Fotomuseum
All

Martin Schoeller in het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de grootsten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg. 

De tentoonstelling Martin Schoeller | Big Heads is van 19 mei tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Tijdens de opening op 18 mei zullen, in aanwezigheid van de fotograaf, twee nieuwe ‘big head’ portretten van beroemde Nederlanders worden onthuld. Naast werk uit Close Up wordt er ook werk uit 3 andere portretseries van Schoeller getoond.

Title: Jay-Z with Cat; New York, NY Year: 2007 Medium: Archival Pigment Print © Martin Schoeller

Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Martin Schoeller wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wij afgebeeld als onbekende mensen. Deze werkwijze resulteert in een democratisering van het fotografisch portret, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met en zonder macht.

Title: Jack Nicholson Year: 2002 Medium: Archival Pigment Print © Martin Schoeller

Naast een ruime selectie ‘big head’ portretten is er in de tentoonstelling ook werk uit zijn fotoserie Identical te zien. Hierin plaatst Schoeller eeneiige tweelingen naast elkaar en spoort hij de beschouwer aan tot een zoektocht naar de onderlinge verschillen in de miniemste details. Voor de serie Female Bodybuilders fotografeert hij de bijzondere lichamen van sportvrouwen op het hoogtepunt van hun carriere. Zonder digitale bewerking, toont Schoeller hun spectaculaire lichamen zoals ze zijn. Een aantal werken uit deze serie wordt op meer dan levensgroot formaat getoond in de tentoonstelling.

Biografie
Martin Schoeller (1968, Műnchen) startte zijn fotografiecarrière in Berlijn en verhuisde in 1993 naar New York om daar voor een aantal jaar aan de slag te gaan als assistent van portretfotografe Annie Leibovitz. In deze periode ontwikkelde hij zijn ‘ big head’ portrettechniek. Over de afgelopen 20 jaar heeft hij gefotografeerd in opdracht van The New Yorker en is zijn werk gepubliceerd in onder meer Rolling Stone, Vanity Fair, Esquire, Vogue en Harper’s Bazaar. Zijn werk wordt gekocht door de meest prominente verzamelaars van fotografie- en modern kunst. Schoeller exposeert internationaal, heeft verscheidene fotoboeken gepubliceerd en diverse prijzen en onderscheidingen in ontvangst mogen nemen.

Title: George Clooney with Mask; Brooklyn, NY Year: 2008 Medium: Archival Pigment Print © Martin Schoeller

Martin Schoeller
Big Heads
19 mei – 2 sep. 2018

Nederlands Fotomuseum Openingstijden
Wilhelminakade 332 Dinsdag t/m zondag 11 tot 17 uur
3072 AR Rotterdam
www.nederlandsfotomuseum.nl        

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS