Home » Interviews » Make up your mind
All

Make up your mind

Minou Meijers (23) studeerde in januari dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie. Ze is zowel make up artist als fotograaf en probeert daar een goede combi in te vinden. In haar afstudeerproject is ze op zoek gegaan naar de bewustwording in de maatschappij en dat beeld ze uit door middel van visagie.

Hoe combineer jij het vak van make up artist met fotograferen?

”Gedurende mijn studie Fotografie aan de Willem de Kooning Academie is dit voor mij altijd een lastig vraagstuk geweest. Er waren veel genres binnen de fotografie die mij aanspraken, zoals bijvoorbeeld documentair. De series die ik binnen dit genre maakte waren altijd gekoppeld aan maatschappelijke onderwerpen, maar bevatten geen visagie die ik zelf toepaste. Het is dus een lange zoektocht geweest voor mij om deze koppeling te vinden.
Ik wilde visagie niet inzetten om schoonheidsidealen te versterken zoals het in veel gevallen wel gedaan wordt. Als we het woord ‘visagie’ vertalen naar het engels krijg je de woorden ‘makeup artistry’. Dat daar het woord ‘art’ in zit zegt naar mijn mening al genoeg. Het is een vorm van kunst, en zoals met elke vorm van kunst kun je een statement zetten, een verhaal vertellen of je mening visualiseren. Waarom wordt deze kans dan nog te weinig gezien? Ik zie veel interessante creaties voorbij komen, echter vind ik deze meer aantrekkelijk door de vormen, kleuren en technieken die gebruikt worden dan dat er wat mee vertelt wordt. Een voorbeeld van wanneer dat naar mijn mening wel sterk werd gedaan is de Plato’s Atlantis show S/S 2010 van Alexander McQueen. Deze benadering heb ik als inspirerend ervaren. Zo kwam ik weer terug op de maatschappelijke onderwerpen die ik in mijn dagelijks leven als belangrijk ervaar: de consumptiemaatschappij en de klimaatverandering.”

Waar gaat jouw afstudeerproject ‘Make up your mind’ over?

”Het voornaamste dat ik wilde doen was dus het maken van een statement door middel van visagie. Maar ook het gebruik van de materialen speelden hierin een grote rol. Er is niks mis met het maken van werk dat esthetisch aantrekkelijk is, echter moet er naar mijn mening wel een onderbouwing zijn van de materiaalkeuze als deze zo opvallend. Dit in combinatie met mijn onderwerp (consumptiemaatschappij en klimaatverandering) zorgde voor een nieuwe benadering van visagie die wel te onderbouwen is. Maar ook een vernieuwde manier om een verhaal te vertellen met visagie. Per portret bespreek ik een ander onderwerp binnen dit thema.
De vier onderwerpen die ik daarvoor gekozen heb zijn de fast fashion industrie, plastic, advertising en technologie. Zelf ben ik steeds bewuster bezig met waar de producten die ik gebruik vandaan komen, of het fair gemaakt is en probeer ik het beste uit deze producten te halen. Of het nou mijn telefoon is of een broek, is het echt nodig om continu deze items te vervangen? We leven in een wereld waarin trends in rap tempo komen en gaan en men daarin meegaat. Maar ik ben van mening dat we dat echt moeten gaan minderen in het belang van de aarde. Beelden van vervuilde landschappen kennen we inmiddels wel, vandaar dat ik dit probleem op een andere manier wilde visualiseren.”

Op zoek gaan naar nieuwe prikkels en geïnspireerd raken

Waardoor of door wie laat jij je beïnvloeden in het werk dat je maakt?

”Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat wat er gebeurt in de maatschappij mij sterk beïnvloedt. Maar het kan soms ook luchtiger zijn zoals bijvoorbeeld muziekiconen en moderne schilderkunst. Denk hierbij aan een David Bowie, Marilyn Manson, Grace Jones of Wassily Kandinsky.”

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

”Ik had altijd nog de droom om voor een tijdje naar New York te gaan en de energie van de stad op te nemen. Opzoek gaan naar nieuwe prikkels en geïnspireerd raken. In april ben ik daar voor een maand geweest en heb ik veel diverse dingen gezien maar ook meegemaakt die wel eens een aanleiding kunnen worden tot een nieuw project. Op dit moment zijn het nog krabbels, maar ik hoop aan het einde van de zomer de ruimte te vinden om hiermee van start te gaan. Ook heb ik vanaf 27 augustus een expositie in het Schiezicht te Rotterdam. Mijn afstudeerwerk is daar te bewonderen, met nog een ander project waar ik inmiddels een jaar op de achtergrond aan werk.”

minoumeijers.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS