Home » Interviews » Looking For Her
All

Looking For Her

Miriam Baans (1970) is autonoom fotograaf, geboren in Voorburg, Nederland. Thema’s als kwetsbaarheid en onderzoek lopen als rode draad door haar, vaak poëtische, werk. Binnen de serie ‘Looking For Her’ is ze op zoek gegaan naar het meisje dat ze ooit was. Op jonge leeftijd belandde ze in een situatie die haar leven in één klap veranderde. De serie is een onderzoek geworden naar het ontstaan en de ontwikkeling van haar eigen kwetsbaarheid en beschadiging. In het project is gewerkt met meisjes waarin ze iets van het meisje van toen herkende. Dit project is onderdeel van de eindexpositie van Fotovakschool Rotterdam, te zien vanaf 30 juni in Dock Gallery te Rotterdam.

Welke fotografie opleiding heb je gedaan (of ben je mee bezig) en wat is het belangrijkste dat je hebt meegekregen?

”Ik ben dinsdag 27 juni 2017 geslaagd voor de driejarige deeltijdopleiding ‘Photographic Design’ aan de Fotovakschool in Rotterdam. Dit is een studierichting die zich toespitst op creatieve/ autonome fotografie. Ik heb een grote persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, mijn fotografie verder ontwikkeld, conceptueel leren denken, mooie mensen leren kennen (waaronder mijn klasgenoten) en verschillende vormen van fotografie onderzocht. Hierbij kies ik per project een vorm die aansluit bij het concept. Denk hierbij onder andere aan pinhole en Polaroid.”

Hoe kun je jouw stijl het beste omschrijven?

”Mijn stijl wordt over het algemeen als onderzoekend en poëtisch ervaren waarbij het thema kwetsbaarheid en maatschappelijke betrokkenheid als rode draad door mijn werk loopt.”

Waardoor of door wie laat jij je beïnvloeden in het werk dat je maakt?

”Mijn inspiratie haal ik vooral uit ontmoetingen en gesprekken met mensen. Ik vind het intrigerend hoe verschillend mensen zijn en ieder een eigen verhaal heeft. Daarnaast voel ik me aangetrokken tot diegenen die door een moeilijke tijd gaan of zijn gegaan. Waarschijnlijk omdat ik dit herken. Ik heb hier gaandeweg een antenne voor ontwikkeld. Ik heb sterk de behoefte om dat specifieke gedeelte van het leven te vertalen naar fotografische projecten en gebruik dit om het leven te begrijpen en door te geven. Daarnaast vind ik fotografen als Todd Hido, Sally Mann, Francesca Woodman en Ed van der Elsken heel inspirerend. Ik kan uren door hun werk bladeren.”

Ik ben op zoek gegaan naar het meisje van toen, het meisje dat ik ooit was

Waar gaat jouw afstudeerproject ‘Looking For Her’ over?

”In het project ‘Looking For Her’ ben ik op zoek gegaan naar het meisje van toen, het meisje dat ik ooit was. Ik ben op 23-jarige leeftijd in een situatie beland die mijn leven in één klap veranderde; mijn veilige thuis werd een ontheemde plek waar ik continu op zoek was naar ontsnapping. Dit project is een onderzoek geworden naar het ontstaan en de ontwikkeling van mijn eigen kwetsbaarheid en beschadiging. De portretten die te zien zijn in de serie, zijn meisjes die ik in het dagelijks leven ben tegen gekomen en die mij doen denken aan het meisje dat ik ooit was.”

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

”Ik wil de mogelijkheden onderzoeken om twee projecten die ik reeds gestart ben, verder uit te werken/breiden. Ook denk ik er over na om me in te schrijven voor de masterclass van BredaPhoto. Kortom, plannen genoeg!”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS