Home » Interviews » Olympus Young Talent Expositie Morgane Gielen
All

Olympus Young Talent Expositie Morgane Gielen

Olympus Young Talent ’17 Shortlist: Morgane Gielen, 22-jarige ambitieuze en professionele ‘net afgestudeerde’ fotografe, wonende te Kortenberg (België). Met nu een diploma als grafisch ontwerper ‘in the pocket’, is zij klaar om de creatieve sector te veroveren. Haar droom is om full-time fotografe te zijn gecombineerd met het maken van professionele video’s.

© Morgane Gielen

Wanneer ben je met fotografie begonnen en heb je een fotografie-opleiding gedaan?

”Ik ben altijd met kunst bezig geweest van jongs af aan. Fotografie begon pas te kriebelen op veertienjarige leeftijd toen ik op mijn verjaardag van een familielid mijn eerste kleine cameraatje cadeau kreeg. Jarenlang bleef het bij selfies en vrienden fotograferen, tot er mensen op sociale media positief op mijn foto’s begonnen te reageren. Modellen begonnen mij te contacteren en wilden dus ècht door mij in beeld gebracht worden! In het middelbaar heb ik Toegepaste Beeldende Kunsten gestudeerd waar ik slechts kort in contact kwam met fotografie – maar ik was metéén verkocht. Ik werd verliefd! Nadien ben ik op de hogeschool Fotografie gaan studeren in Sint Lukas Brussel, maar dat was maar van korte duur. Door de immense stress en prestatiedruk die veroorzaakt werd door mijn perfectionisme en enkele persoonlijke gebeurtenissen, verloor ik mezelf en ben ik als gevolg op achttienjarige leeftijd gecrasht. De diagnose: zware klierkoorts waardoor ik enkele dagen in het ziekenhuis lag, wat later ook opgevolgd werd door een depressie. Ondanks dat ik het moeilijk had, ben ik nooit gestopt met foto’s maken omdat zij mijn emoties een plek konden geven. Reeksen die ik heb gemaakt zoals ‘Pour toi un bisou’ tonen hoe ik mij voelde op dat moment. Die reeks is aanzienlijk donkerder dan het werk wat ik normaal maak. Maar mijn vechtlust en ambitie bleven kriebelen; ik ben blijven studeren op een rustiger tempo zodat ik naar mijn eigen lichaam kon blijven luisteren en niet weer over mijn grenzen zou gaan. Ik heb in de drie jaren daarop een diploma van Bedrijfsbeheer, Grafische Vormgeving en Webdesign behaald. Op alle vrije momenten die ik had, ben ik mijn netwerk blijven uitbreiden door veel te shooten met professionele modellen, make-up artiesten, fashion designers en stylisten. Daarnaast stond zelfontwikkeling ook centraal; cursussen en therapieën over zelfbewustwording, yoga, meditatie en bijleren over mijn voedingspatronen hebben mij gestabiliseerd en gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben.

”

De high fashion van nu evolueert mee in de visie die ik naar voren wil brengen

Welke fotografen inspireren je en waarom?

”Ik ben enorm geïnspireerd door fotografen Erik Hart & Tatiana Lëshkina. Zij bewandelen ook de grens van modefotografie in combinatie met vervreemdende en atypische modellen en persoonlijkheden. Ze durven ‘out of the box’ te denken en toeschouwers te shockeren. Love it! 
Daarnaast ben ik ook geïnspireerd door talent uit eigen land, omdat ik vind dat zij ook die combinatie maken in hun werk: bijvoorbeeld Kris De Smedt en Mous Lamrabat. Op Pinterest en Photovogue vind ik ook énorm veel getalenteerde fotografen.”

© Morgane Gielen

Hoe word je werk beïnvloed door je achtergrond als grafisch ontwerper?

”Ik ben sinds jonge leeftijd steeds meer bezig geweest met fotografie, dus het is meer mijn fotografische oog die mijn grafisch werk beïnvloedt. Ik zie grafisch ontwerp en fotografie als een succesvolle combinatie. In mijn rol als grafisch ontwerper combineer ik de beelden die ik maak, tekst en design tot een communicatief sterk geheel. Compositie, gevoel voor vorm en oog voor detail spelen hierin een grote rol.”

© Morgane Gielen

De modellen die je kiest zijn niet per definitie de modellen die we dagelijks in de bladen zien staan. Wat is het idee hierachter?

”Wat mijn genres allemaal samenbrengt is de centrale positie van de mens in al mijn foto’s. Ik ben steeds enorm geïnspireerd door de persoon die voor mijn lens komt staan. Mijn passie ligt bij het tonen van ieders unieke kant. Ik werk graag samen met de personen die anders zijn dan de meeste; van androgene persoonlijkheden tot gevormde vrouwen die niet beschaamd zijn om hun vormen te tonen. Mijn modellen pluk ik vaak ook van de straat of ik scout ze zelf voor een bepaald project dat ik op dat moment aan het uitwerken ben. Daarnaast werk ik ook vaak samen met modellenbureaus uit België die prachtige modellen aanbieden die een atypische look hebben. De high fashion van nu evolueert mee in de visie die ik naar voren wil brengen; de ‘vreemde eendjes’ van 10 jaar geleden zijn nu de meest gewilde modellen in de mode industrie. Ik werk ook heel graag samen met allerlei culturen en andere creatievelingen, zoals jonge fashion designers, stylisten, mixed-media kunstenaars en make-up artiesten die zoeken naar een fotograaf die hun visie op een unieke manier in beeld kan brengen.”

© Morgane Gielen

Welke verhalen wil je met je beelden vertellen?

”De verhalen of concepten die ik uitwerk, hebben vaak raakvlakken met wat ik in mijn persoonlijke leven belangrijk vind: het wegstappen van de ideaalbeelden die de maatschappij ons voorschrijft, omdat ik en zoveel andere mensen zich buitengesloten en onzeker voelen door deze manier van ‘hokjes denken’. Oftewel, het in beeld brengen van eigenheid en artisticiteit. Ik ben ook vaak geïnspireerd door persoonlijkheden of plekken die ik tegenkom in mijn dagelijks leven. Mijn verhalen vertrekken uit mijn hart. Als ik naar binnen keer en naar mezelf luister, ontwaken de ideeën en weet ik waar mijn passie zich echt bevindt.”

© Morgane Gielen

Wat zijn je toekomstplannen?

”In de volgende achttien maanden zal ik dankzij de begeleiding die de opleiding ‘Starterslabo’ van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding aanbiedt, kunnen doorstromen naar een hoofdberoep waar ik ‘Visual Branding’ zal aanbieden aan zelfstandigen en bedrijven. Ik help hen zichzelf visueel sterk en aantrekkelijk op de markt te profileren door pakketten aan te bieden waarin alles aan bod komt wat ze nodig hebben om succesvol verder te evolueren. Vertrekkende vanuit fotografie en videografie, bied ik daarnaast ook grafische vormgeving en webdesign aan. Anders dan grote bedrijven, bied ik een persoonlijke en kwalitatieve aanpak waarbij ik luister en inspeel op ieders persoonlijke visie en verhaal. Hiernaast ga ik proberen zoveel mogelijk te reizen aangezien één van mijn passies ook ligt bij het in beeld brengen van verschillende culturen. Hopelijk kan ik dat in de toekomst doen in samenwerking met reis- of modemagazines. In januari gaat ook een Londense opleiding voor modefotografen van start waarvoor ik ben geselecteerd. Wereldwijd kiezen ze slecht een beperkte selectie die mag deelnemen aan dit programma en gedurende tien maanden gaan ze ons begeleiden om een succesvolle, unieke modefotografe te worden. We worden zowel online als in real-life begeleid door grote namen in de fashion industrie. Graag wil ik ook meer videoprojecten aangaan zodat ik groei in het maken van videos. Excited!”

morganegielen.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS