Home » Interviews » De ziekte van Alzheimer van dichtbij
All

De ziekte van Alzheimer van dichtbij

Afgelopen maand studeerde Oliver Gouwenberg af tijdens de afstudeerexpsitie ‘Always Now’ van de Fotoacademie. KIEKIE sprak Oliver Gouwenberg over zijn afstudeerserie.

© Oliver Gouwenberg

Waar gaat je afstudeerproject over?

”Drie jaar geleden kwamen wij voor de keuze te staan om in te grijpen in een situatie die voor mijn schoonmoeder onomkeerbaar was. We hebben een huis vlak naast ons gehuurd en gekozen de zorg op ons te nemen; Anneke was door haar ziekte van Alzheimer niet meer in staat geheel zelfstandig te blijven wonen. We hebben een zorgteam om haar heen opgezet dat helpt bij de verzorging overdag en de avonden is ze bij ons. We praten en eten dan samen en kijken tv. We zien de progressieve Alzheimer van dichtbij en die confrontatie heb ik willen weergeven in mijn project. Mijn eigen observatie en onzekerheid maar ook mijn angst en de ongrijpbaarheid heb ik proberen te verbeelden in mijn boek, Elusive.”

© Oliver Gouwenberg

Hoe ben je te werk gegaan?

”Ik ben op de Fotoacademie begonnen om mijn creativiteit meer vorm te geven. Ik heb in mijn studie alle facetten van de fotografie de revue laten passeren en kwam tot de ontdekking dat zowel documentair als autonoom het beste bij mijn manier van werken past. In het begin was het een zoektocht naar de juiste balans. Ik wil een verhaal vertellen (storytelling) maar ook een eigen wereld creëren (autonoom). Steeds trapte ik weer in de valkuil om een perfecte foto met een mooi verhaal te willen maken, echter kon ik mijn eigen gedachtewereld daar niet in kwijt. Door meer autonoom te gaan werken en dat idee van perfecte fotografie te laten varen kon ik verder in mijn ontwikkeling.”

© Oliver Gouwenberg

Je hebt zowel digitaal als analoog geschoten wat is je idee hierachter?

”In mijn fotografie ben ik opzoek gegaan naar de imperfectie; ik wilde meer gevoel in mijn beelden leggen. De fotografie van tegenwoordig vind ik erg snel, er wordt veel op de knop gedrukt en dan zal er vast wel een goede tussen zitten. Ik wil meer onthaastende foto’s maken. Daarom ga ik graag opstap met mijn 4×5 analoge camera en twee cassettes film. Nadat ik mijn beelden heb geschoten, ga ik die zelf ontwikkelen, inscannen en afdrukken. Thuis in mijn berging heb ik een mini-doka gemaakt. Door te experimenteren kwamen er nieuwe beelden tot stand, die precies mijn gevoel weergaven en in mijn verhaal pasten. Ook vind ik het interessant om digitale beelden een analoge toevoeging te geven en andersom. Ik print een negatief van digitaal beeld, wat ik dan weer onder de vergroter leg. Naast het mixen van verschillende technieken, voeg ik meestal ook nog iets toe aan mijn beelden, dat kan van alles zijn. Op deze manier kan ik mijn verhaal vertellen.”

© Oliver Gouwenberg

De beelden uit je serie zijn erg verschillend hoe zorg je ervoor dat het een geheel blijft?

”Mijn project bestaat uit verschillende op zichzelf staande beelden die elkaar versterken, ze vertellen een verhaal. In het boek heb ik getracht een ritme in het beeld te brengen en hoop ik de kijker mee te nemen in mijn confrontatie met de ziekte van Alzheimer met alle emoties van dien.”

© Oliver Gouwenberg

Wat zijn je toekomstplannen?

”In de toekomst wil ik mij verder specialiseren in het benaderen van onderwerpen op mijn eigen manier: storytelling en maatschappelijke actueel. Misschien zelfs quasiwetenschappelijk. Kunst maken en je afvragen hoe je het moet maken, je eigen manier van werken bevragen, is misschien wel interessanter dan het eindresultaat. De combinatie boek en expositie spreekt mij erg aan.”

olivergouwenberg.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS