Home » Interviews » Olympus Young Talent Sterre Fenna (1995)
All

Olympus Young Talent Sterre Fenna (1995)

Olympus Young Talent Award winnaar Sterre Fenna (Papendrecht, 1995) is in juni 2017 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze is een fotograaf die documentaire- en mode fotografie combineert, wat resulteert in rauwe modebeelden met een kritische boodschap naar de maatschappij. Op het moment werkt Sterre aan een project over vrouwen, waar ze de algemene weergave van vrouwen als lustobjecten in de huidige beeldcultuur bekritiseerd.

Wanneer ben je met fotografie begonnen en heb je een fotografie opleiding gedaan?

”Vanaf dat ik een jaar of twaalf was, was ik veel bezig met het maken van zelfportretten. Ik had mijn muren volgeplakt met foto’s uit modemagazines die ik op mijn kamertje (zeer onsuccesvol) probeerde na te maken met een oude compactcamera. Zo ben ik onbewust altijd al veel bezig geweest met schoonheidsidealen. De keuze om vervolgens fotografie te studeren ging heel intuïtief. Ik werd aangenomen op AKV Sint Joost in Breda waar ik de vooropleiding had gevolgd en vervolgens mijn propedeuse heb gehaald. Hierna ben ik overgestapt naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam omdat ik op zoek was naar meer vrijheid in het experimenteren met andere genres. Daar ben ik afgelopen schooljaar afgestudeerd.”

Welke fotografen inspireren je en waarom?

”Een grote inspiratiebron voor mij is Guy Bourdin, die heel goed was in het vrouwelijk lichaam zien als een object waarmee je vormen kunt nabootsen en creëren. Ook zijn gebruik van kleur en licht vind ik fascinerend. Al deze aspecten vormen net als bij Viviane Sassen een beeld wat je niet zomaar tegen zult komen ‘in het wild’. Wat ik bij Sassen weer heel fijn vind, is dat zij, in tegenstelling tot Bourdin, de vrouwen die zij fotografeert niet reduceert tot lustobjecten. Ook Juergen Teller vind ik vaak heel inspirerend, onder andere door zijn locatiekeuze, die vaak heel herkenbaar en toegankelijk is en vaak een interessant contrast creëert met zijn onderwerp.”

© Sterre Fenna

Je beelden en modelkeuze zitten vol engagement. Welke maatschappelijke thema’s vind je belangrijk?

”De onophoudelijke beeldenstroom vol ‘perfectie’ heeft naar mijn mening niet alleen een sterk effect op hoe mensen met elkaars lichaam omgaan, maar ook hoe zij met hun eigen lichaam omgaan.  Het constant zien van mensen gepresenteerd als lustobjecten creëert een cultuur waarin wij constant proberen te voldoen aan de perfectie van een (lust)object. In combinatie met de toenemende invloed van social media wordt dit naar mijn mening een steeds groter probleem. In mijn werk vind ik het belangrijk om aandacht te vragen voor hoe wij omgaan met het concept schoonheid en wil ik mensen bewust maken van de effecten die de constante beeldenstroom vol perfectie kan hebben.”

Goede beelden grijpen je aandacht, geweldige beelden houden het vast

Over je serie Shame on me zeg je zelf “I am not an object. Am I?” Tegelijkertijd draagt de modefotografie actief bij aan het objectificeren van de vrouw en in het bijzonder het vrouwelijk lichaam. Hoe verhoud jij je tot modefotografie?

”Ik heb een haat-liefde verhouding met modefotografie. Hoewel ik mijzelf niet per se als modefotograaf zie, maar meer als fotograaf die graag kleding en dergelijke gebruikt om te spelen met vorm en kleur. Ik gebruik het label van modefotograaf graag om juist een statement te maken tegen het objectificeren van vrouwen, omdat ik geloof dat ik op deze manier gelijk de juiste mensen aanspreek. De mensen die veel bezig zijn met hoe de wereld hen ziet, die ik sneller aan kan spreken juist door datzelfde medium te gebruiken.”

© Sterre Fenna

Kan de inhoud belangrijker zijn dan het beeld? Of draait het uiteindelijk toch altijd om de foto?

”Goede beelden grijpen je aandacht, geweldige beelden houden het vast doordat er ook nog een kloppend idee achter zit. Ik geloof dat als je bij een bepaald idee geen prikkelend, interessant beeld kunt maken, er waarschijnlijk een betere manier is dan beeld om dat concept te delen met de wereld. Ik denk dat er altijd een balans moet zijn tussen beeld en inhoud.”

© Sterre Fenna

Je flitst (bijna) altijd hard in. Wat is het idee hierachter?

”Ik gebruik graag een harde flits omdat het extra contrast creëert en het mij de kans geeft om de aandacht van de kijker extra te leiden naar wat ik belangrijk vind. Daarnaast geeft het me in de praktijk de ruimte om overal en snel te fotograferen.”

© Sterre Fenna

Wat zijn je toekomstplannen?

”Ik ben momenteel bezig met het uitbreiden van mijn project ‘Shame on me’, waarbij ik in dezelfde beeldtaal een grotere serie aan het maken ben en uiteindelijk wil exposeren. Daarnaast hoop ik mijn beelden zoveel mogelijk te kunnen verspreiden in onder andere magazines en zo bij te dragen aan de huidige beeldcultuur als vrouwelijk fotograaf. Ik denk dat de huidige beeldcultuur wel wat vrouwelijk perspectief kan gebruiken.”

sterrefenna.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS