Olympus Young Talent Award winnaar Sterre Fenna (Papendrecht, 1995) is in juni 2017 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze is een fotograaf die documentaire- en mode fotografie combineert, wat resulteert in rauwe modebeelden met een kritische boodschap naar de maatschappij. Op het moment werkt Sterre aan een project over vrouwen, waar ze de algemene weergave van vrouwen als lustobjecten in de huidige beeldcultuur bekritiseerd.
Wanneer ben je met fotografie begonnen en heb je een fotografie opleiding gedaan?
”Vanaf dat ik een jaar of twaalf was, was ik veel bezig met het maken van zelfportretten. Ik had mijn muren volgeplakt met foto’s uit modemagazines die ik op mijn kamertje (zeer onsuccesvol) probeerde na te maken met een oude compactcamera. Zo ben ik onbewust altijd al veel bezig geweest met schoonheidsidealen. De keuze om vervolgens fotografie te studeren ging heel intuïtief. Ik werd aangenomen op AKV Sint Joost in Breda waar ik de vooropleiding had gevolgd en vervolgens mijn propedeuse heb gehaald. Hierna ben ik overgestapt naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam omdat ik op zoek was naar meer vrijheid in het experimenteren met andere genres. Daar ben ik afgelopen schooljaar afgestudeerd.”
Welke fotografen inspireren je en waarom?
”Een grote inspiratiebron voor mij is Guy Bourdin, die heel goed was in het vrouwelijk lichaam zien als een object waarmee je vormen kunt nabootsen en creëren. Ook zijn gebruik van kleur en licht vind ik fascinerend. Al deze aspecten vormen net als bij Viviane Sassen een beeld wat je niet zomaar tegen zult komen ‘in het wild’. Wat ik bij Sassen weer heel fijn vind, is dat zij, in tegenstelling tot Bourdin, de vrouwen die zij fotografeert niet reduceert tot lustobjecten. Ook Juergen Teller vind ik vaak heel inspirerend, onder andere door zijn locatiekeuze, die vaak heel herkenbaar en toegankelijk is en vaak een interessant contrast creëert met zijn onderwerp.”
Je beelden en modelkeuze zitten vol engagement. Welke maatschappelijke thema’s vind je belangrijk?
”De onophoudelijke beeldenstroom vol ‘perfectie’ heeft naar mijn mening niet alleen een sterk effect op hoe mensen met elkaars lichaam omgaan, maar ook hoe zij met hun eigen lichaam omgaan. Het constant zien van mensen gepresenteerd als lustobjecten creëert een cultuur waarin wij constant proberen te voldoen aan de perfectie van een (lust)object. In combinatie met de toenemende invloed van social media wordt dit naar mijn mening een steeds groter probleem. In mijn werk vind ik het belangrijk om aandacht te vragen voor hoe wij omgaan met het concept schoonheid en wil ik mensen bewust maken van de effecten die de constante beeldenstroom vol perfectie kan hebben.”
Goede beelden grijpen je aandacht, geweldige beelden houden het vast