Home » Interviews » In the middle of the Atlantic, a part of myself was left behind
All

In the middle of the Atlantic, a part of myself was left behind

Van 29 juni tot 2 juli presenteert een nieuwe lichting fotografen zich tijdens de afstudeerexpositie ‘Cut the Mustard’ van de HKU. KIEKIE sprak Rachel Morón over haar afstudeerserie.

Waar gaat jouw afstudeerproject over?

”Op mijn zeventiende verhuisde ik van Curaçao naar Nederland en sindsdien heb ik een gevoel van plaatseloosheid. Mijn project ‘In the middle of the Atlantic, a part of myself was left behind’ is een persoonlijk project waarbij ik dat gevoel onderzoek. Door de verschillende plaatsen die ik en mijn familie erkennen of erkenden als thuis (Utrecht, Curaçao, Sevilla, Morón de La Frontera, Warschau en Krakau) te fotograferen, verken en bevraag ik mijn eigen identiteit. Door deze plekken te bezoeken werd ik bewust van de zichtbare overblijfselen van de geschiedenis van de steden en de landen, maar ook van de identiteit van de mensen die er hebben geleefd en hoe de geschiedenis zichtbaar is in hun identiteit en hun familie.
Het project laat zien hoe afkomst iemand kan vormen, en hoe het je je verdeeld kan laten voelen tussen verschillende landen. Tegelijkertijd heb ik geprobeerd om visueel te maken dat het gevoel van plaatseloosheid ook de mogelijkheid biedt om zelf te bepalen wat thuis is.”

Hoe ben je op dat idee gekomen?

”Ik ben geboren en getogen op Curaçao, maar ondanks dat word ik door vrienden en de lokale bevolking niet als Curaçaoënaar beschouwd, zeker niet als ik daar met mijn camera over straat loop. Als ik Papiaments begin te spreken, kijkt men mij met een verbijsterde blik aan omdat ze “nooit zouden denken dat een persoon met mijn uiterlijk Papiaments kan spreken”. Aan de andere kant word ik in Nederland niet als Nederlander gezien omdat ik een accentje heb. Ondanks het feit dat ik een Nederlands paspoort heb en ben opgegroeid met de Nederlandse taal en cultuur, voel ik me door deze uitsluiting niet helemaal thuis in Nederland.
Omdat ik mij zowel op Curaçao als in Nederland niet thuis voel, heb ik het gevoel gekregen dat ik in een tussengebied verkeer waar vragen als “wie ben ik?” en “waar kom ik vandaan?” een belangrijke rol in mijn leven spelen. Ik ben hierdoor in een innerlijk conflict gekomen over mijn identiteit en ik wilde met dit project een antwoord vinden op die vragen.”

 

Ik weet dat fotografie altijd een belangrijke rol zal spelen in mijn toekomst

Heb je grote voorbeelden in de fotografie? Naar welk werk kijk je graag?

”Ik vind de manier waarop Wolfgang Tillmans omgaat met het medium fotografie en hoe hij met taboes werkt inspirerend. Niet alleen met betrekking tot zijn thematiek, maar ook omdat hij zijn werk nooit statisch of voorspellend presenteert binnen de white cube. Zijn manier van presenteren is net zo belangrijk als het werk dat gepresenteerd wordt.”

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

”Ik wil graag verder studeren. Om E.H. Gombrich te citeren “One never finishes learning about art. There are always new things to discover”. Ik weet dat fotografie altijd een belangrijke rol zal spelen in mijn toekomst, en ik hoop in de komende jaren financieel onafhankelijk te worden om zodoende mijn autonome fotografie voort te kunnen zetten.”

Tijdens Cut the Mustard zal er een Graduation editie verkrijgbaar zijn van ‘In the middle of the Atlantic, a part of myself was left behind’.

www.rachelmoron.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS