Home » Interviews » Fotograaf. Geen baan, maar een levensstijl
All

Fotograaf. Geen baan, maar een levensstijl

Een ingetogen verschijning met een enorme drive voor zijn vak. Rein Kooyman, nog maar 25 jaar, maar nu al een roodgloeiende telefoon met de ene opdracht na de ander. Naast vaste fotograaf van grote namen als Hardwell heeft hij een ook plannen voor een eigen project. Ik ontmoette hem in het centrum van Amsterdam om te praten over fotografie. Niet als baan, maar als levensstijl.

Je hebt gestudeerd aan de Fotovakschool, maar ik neem aan dat de passie voor fotografie al voor je opleiding is begonnen. Vertel daar eens wat over.

Het begon toen ik tijdens een familievakantie in België op elfjarige leeftijd met de camera van mijn vader de bossen in ben gelopen. De natuur is een grote inspiratiebron voor me en in mijn foto’s zit altijd wel een stukje natuur, in welke vorm dan ook.
Ik ben opgegroeid in Santpoort-Noord waar ook veel natuur te vinden is. Bos en strand, die vrijheid heeft veel invloed gehad op mijn passie voor fotografie.

Naast het maken van documentair (autonoom) werk, heb je ook veel opdrachtgevers in de commerciële branche. Hoe werkt die combinatie voor jou?

Ik zie mezelf als commercieel documentair fotograaf. Ik ben een combi van beiden. Ik kan heel geregisseerd werken maar in mijn vrije werk is dat vaak helemaal niet het geval. Iets puurs fotograferen wat echt uit jezelf komt, waar je gevoel in kan leggen. Dat vind ik belangrijk.
Er is soms heel weinig verschil tussen de twee voor mij. In beide branches maak ik werk waar ik zelf echt achter sta. Bij het commerciële werk moet er een tussenweg worden gevonden in wat de klant wilt, hoe het product verkocht moet worden en hoe ik het zie.
Ik werk veel met het tassen merk “The Pack Society” waarmee ik veel op reis ga. Zij laten mij volledig vrij in mijn fotografische keuzes. Ik ben met hen onder andere in Hong Kong, Barcelona en IJsland geweest. In dat werk kun je heel duidelijk de combinatie van mijn vrije- en commerciële werk terug zien.
Voor mij is fotograferen geen baan, maar een lifestyle. Je BENT fotograaf, 24 uur per dag, mijn werk staat altijd op de eerste plaats, dat is het belangrijkste voor me.

Mijn camera is mijn beste vriend, en ik de zijne

Je fotografeert ook veel muzikale artiesten, waaronder Hardwell en de Party Squad, hoe is dat zo gekomen?

Mijn broer is DJ en kent veel muzikanten, hij heeft mij muziek leren waarderen. Naast natuur is muziek een enorm grote inspiratie voor me, Ik ging vaak met hem mee naar clubs en maakte dan foto’s. Ik keek naar de werking van licht in dat soort omgevingen. De schaduwen, de hoge lichten, wat gebeurt er precies met licht. Ik werd steeds vaker gevraagd foto’s te maken op evenementen en feesten en op een gegeven moment was ik van vrijdag tot zondag foto’s aan het maken van het uitgaansleven. Op een gegeven moment werd ik door sommige artiesten gevraagd als vaste fotograaf en ben ik bijvoorbeeld met Hardwell mee op tour gegaan.

Je hebt onlangs een reportage over Nederlandse vissers gemaakt, hoe kwam het idee voor dat project tot stand?

We leven tegenwoordig echt in een succesmaatschappij. We laten steeds alles zien op social media, permanent content laten zien van waar je mee bezig bent. De focus ligt eigenlijk niet meer op waar je echt mee bezig bent.
Ik was de social media even zat, wilde me richten op puurheid, echt ervaren. Ik heb een kapitein van een vissersschip gebeld en mocht voor zes dagen mee de zee op. Ik heb toen eerst enorm getwijfeld maar heb al mijn afspraken voor die komende zes dagen gecanceld, ben het avontuur aangegaan en heb geen seconde spijt gehad.
In de serie komt de echte ambacht naar voren. Tijdens de reis heb ik zelf ook meegewerkt op het schip en niet alleen foto’s gemaakt; Ik was niet bezig met het maken van plaatjes, ik heb alles in puurheid en oprechtheid kunnen ervaren.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Van mijn serie heb ik een boek gemaakt, wat deel wordt van een drieluik wat ik in de toekomst wil publiceren. Drie series over drie verschillende ambachten. Ik heb voor de volgende serie een boerderij in Ijsland op de planning staan waar ik zelf ook zal werken.
Mijn eerste expositie “thanks” was geslaagd dus een nieuwe expositie staat ook zeker op de planning. Hoe dat vorm gaat krijgen is nog in ontwikkeling maar ik zal er mijn documentaires over de visserstrip en mijn avontuur op de boerderij willen tonen.
Ik wil zoveel mogelijk zien en meemaken. Reizen en verschillende culturen ervaren. Cultuur is alles; alles wat je om je heen ziet en alles wat er om je heen gebeurt. Van die diversiteit kun je zoveel leren.

Als je de student fotograaf een advies zou moeten geven, wat zou dat dan zijn?

Wees altijd bereikbaar, altijd bereidwillig om te werken met 100% inzet. Maar vooral; maak werk waar jij echt achter staat. Zelf achter de dingen staan die ik doe is voor mij het belangrijkste. Alles wat ik doe, wil ik zelf. Dat kan tijdelijk zijn, maar als ik er op dat moment maar achter sta, dan is het voor mij geslaagd.

Website Rein Kooyman

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS