Home » Interviews » Renate Beense wint Melkweg Expo Wildcard
All

Renate Beense wint Melkweg Expo Wildcard

Op maandag 12 juni 2017 vond de eerste Review Night van het Fotoacademie Alumni Netwerk plaats in samenwerking met Melkweg Expo. Als rode draad door de avond liep de kans om door de review experts genomineerd te worden voor de Melkweg Expo Wildcard. Deze Wildcard geeft recht op persoonlijke begeleiding in het realiseren van een solo expositie in Melkweg Expo in 2018 + een startbudget van € 4.000,- , mogelijk gemaakt door de Fotoacademie, Melkweg Expo en de KIEKIE Krant. Alumna Renate Beense heeft de felbegeerde Wildcard in de wacht gesleept. Wij spreken Renate voor een update over haar werk en terugblik op haar Fotoacademie tijd!

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

”Ik ben nu vooral bezig met opdrachtwerk voor De Volkskrant en Het Parool, met daarnaast ook klussen voor bijvoorbeeld BLAU art magazine, een bijlage van Die Welt. Mijn eigen project op dit moment is ‘Truus zoekt verkering’ waarbij ik een date zoek voor mijn oma. Het project staat even stil doordat werk mijn aandacht vroeg, maar ik ga er gauw weer mee verder. En van de zomer ben ik met mijn gelegenheid fotografencollectief ‘Charles goes Arles’ naar het fotofestival in Arles geweest. Daar hebben we onze eigen vertoning georganiseerd. Dat was een groot succes en heel leuk om met z’n allen te doen! We gaan nu met Unseen op ‘guerilla’ herhaling op 22e september met twee fotografen er extra bij.”

Wat hebben de afgelopen vijf jaar voor jou betekend? Hoe kijk je daar op terug?

”In de afgelopen vijf jaar zit ook nog een stukje academietijd. Ik ben in mei 2014 afgestudeerd. Mijn academietijd vond ik te gek! Ik heb erg veel geleerd van mijn docenten en klasgenoten. En dan komt het moment dat je dus klaar bent en het in de ‘echte wereld’ moet gaan doen. Ik ben voorzichtig begonnen, met een bijbaantje ernaast, zodat ik vooral werk kon aannemen waar ik achter sta en wat ik in mijn eigen stijl kan fotograferen. Al snel bleek dat ik mijn bijbaantje niet leuk genoeg vond en heb ik de stap genomen om volledig freelancer te worden. En dat doe ik nu alweer ruim twee jaar.”

En ik ben ook naar de Fotoacademie gegaan om met name mijn eigen handschrift te vinden

Wat is het belangrijkst dat je hebt meegekregen tijdens je studiejaren op de FotoAcademie?

”Ik was op zich altijd wel goed in het doen van de opdrachten, maar vaak kwam het dan wel voor dat mijn docent (Menno Kok) zei: “Ja, dit is wel goed, maar ben jij dit nou?”. En dat vond ik eerst irritant, maar later begreep ik heel goed wat hij bedoelde. En ik ben ook naar de Fotoacademie gegaan om met name mijn eigen handschrift te vinden. Als je in opdracht werkt of wil werken is het hebben van een eigen handschrift cruciaal denk ik om ook aan het werk te blijven. Het is wat jou herkenbaar maakt. En ik vind het zelf ook heel fijn dat ik om mijn manier van fotograferen wordt gevraagd en niet omdat ik op het knopje kan drukken, dat zou voor mij niet bevredigend zijn ook.”

Waar haal jij je inspiratie uit?

”Mijn persoonlijke projecten gaan eigenlijk altijd over identiteit, de wisselwerking tussen familieleden, hoe ben je opgegroeid, wat betekent dat voor je, wat voor mens maakt dat van je. In mijn opdrachtwerk laat ik mij inspireren door de ontmoetingen die ik heb. Ik bereid mij vaak nauwelijks voor, zodat ik heel open een gesprek met de persoon die ik moet fotograferen, in kan gaan. Voor mij werkt dit meestal wel, maar het is niet een manier die voor iedereen werkt.”

Mijn ideeën voor vrij werk ontstaan vrij spontaan

Hoe kom je op ideeën voor een vrij project? Waar begin je?

”Mijn ideeën voor vrij werk ontstaan vrij spontaan, meestal als ik in gesprek ben met iemand. Dan begint het in ene te kriebelen en denk ja, hier kan ik wel wat mee. Ik ben totaal wars van actualiteit, dus mijn projecten ontstaan altijd uit interesse voor een persoon of een onderwerp of gevoel. Mijn ideeën zijn ook niet ver uitgedacht, ik werk eigenlijk meer vanuit het onderzoek dan dat er al een heel concept vaststaat voordat ik begin met fotograferen. Bij het project van mijn vader had ik een klein uitgangspunt, namelijk het op elkaar lijken, de irritatie die dat met zich meebrengt en toen ben ik gewoon begonnen. Nu met het project met mijn oma heb ik wel meer een idee wat ik wil en waar het naartoe moet. Alleen vergt dit project meer organisatie en ben ik meer afhankelijk van bijvoorbeeld het wel of het niet hebben van dates voor haar. Maar de basis was een gesprek met haar waarin zij zei dat ze het leven eigenlijk niet meer zo leuk vond en een maatje miste. En dat is heel begrijpelijk natuurlijk. En daarmee ontstond dus de aanzet voor dit project.”

Je bent door het Alumni Netwerk van de FotoAcademie uitgekozen voor de solo expo in de Melkweg. Heb je al een idee wat je daar wilt gaan exposeren?

”Ik wil voor de solo expo een project gaan doen wat ik al wat langer op mijn verlanglijstje heb staan, namelijk het fotograferen van het laatste restje familie van mijn moeders kant in Australie. Het is wederom nog niet heel erg uitgedacht verder, daar moet ik nog wat meer gesprekken over voeren. Maar het gaat zoals mijn eerdere projecten, ook weer over identiteit, overeenkomsten, nature-nurture. En verder zal het weer de vorm van een onderzoek aannemen. Ik kijk er heel erg naar uit om die kant op te gaan. Mijn moeder heeft tot haar 8e jaar in Australie gewoond. Ik heb toen ik vroeger bij mijn oma logeerde altijd ademloos door de fotoalbums uit Australie gebladerd. Het lijkt mij ook interessant om daar weer wat mee te doen. Het moet in ieder geval echt nog volledig vorm gegeven worden. Maar ik vind het zelf erg leuk om nu eens stukje van mijn moeders kant te belichten, die weer heel anders is dan de gekkigheid van mijn vaders kant. Ik heb het meerendeel van mijn Aussie familie meer dan twintig jaar geleden voor het laatst gezien, in Nederland. Ben dus ook wel benieuwd of er wel voldoende klik is om tot goed beeld te komen. Erg spannend allemaal!”

Lees hier meer over het Alumni netwerk van de Fotoacademie

Website Renate Beense

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS