Home » Interviews » Door de speelse ogen van Suzanne Ranzijn
All

Door de speelse ogen van Suzanne Ranzijn

Haar onbevangen manier van kijken en fotograferen, zorgt voor speelse en illustratieve beelden, waarmee ze de kijker wil entertainen. In december studeert ze af aan de Fotoacademie Amsterdam. Een kijkje in de wereld van Suzanne.

© Suzanne Ranzijn

Hoe oud was je toen je begon met fotograferen?

”Ik was ongeveer 12 jaar toen ik mijn eerste analoge camera kreeg van mijn opa. Hij fotografeerde zelf ook en had vroeger zijn eigen doka, zelf heb ik helaas dat gedeelte nooit van hem geleerd. Op mijn vijftiende kreeg ik mijn eigen spiegelreflexcamera en begon ik met het fotograferen van modellen en zelf bedachte thema’s.”

© Suzanne Ranzijn

Je maakt gebruik van modellen in je werk, maar die zijn ondergeschikt aan vorm. Wat is je startpunt bij het bedenken van een onderwerp en hoe ga je vervolgens te werk?

”Met de poses van de modellen probeer ik een verhaal op een illustratieve manier te vertellen. Ik werk graag in opdracht, maar laat bij de start van het bedenken van het concept mijn fantasie de vrije loop. Ik kan inspiratie krijgen van dingen die ik op straat zie, maar ik probeer ook de onbevangen- en speelsheid zoveel mogelijk te behouden. Ik ga daarnaast opzoek naar een locatie die het verhaal versterkt.”

Ik probeer mensen te verrassen door mijn niet voor de hand liggende manier van kijken naar bepaalde onderwerpen.

De beelden die je maakt zijn gestileerd, geconstrueerd en werken soms vervreemdend. Wat wil je de kijker laten zien met je foto’s?

”Ik probeer mensen te verrassen door mijn niet voor de hand liggende manier van kijken naar bepaalde onderwerpen. Ik hou van rustige beelden, maar de kleuren en poses trekken de aandacht van de kijker. Vaak zijn de gezichten in mijn foto’s irrelevant. Het gaat er niet om wie de boodschap overbrengt, maar dat de boodschap overkomt. Ik wil de kijker entertainen met mijn werk.”

© Suzanne Ranzijn

In december is je afstudeerexpositie van de Fotoacademie Amsterdam. Wat waren voor jou de belangrijkste (levens)lessen tijdens je studie de afgelopen jaren?

”Altijd dicht bij jezelf blijven. De afgelopen jaren heb ik gemerkt, dat mijn manier van fotograferen soms een weerspiegeling is van mijn karakter. Ik ben erg vrolijk en het liefst lach ik de hele dag en probeer ik altijd andere mensen blij te maken. Als er iets negatiefs gebeurt, probeer ik daar op een positieve en luchtige manier naar te kijken. Dit verwerk ik in mijn fotografie.”

© Suzanne Ranzijn

Wat zijn je verdere toekomstplannen?

”Fotografie is mijn passie en iets waar ik heel blij van word. Ik wil er alles aan doen om er het beste uit te halen en mezelf te blijven ontwikkelen. Daarom vind ik het ook erg belangrijk om na de fotoacademie eerst nog door te leren via stages. Het liefst ga ik volgend jaar stage lopen in New York. Ik heb gemerkt dat modemerken zich ook aangetrokken voelen tot mijn manier van fotograferen en ik zou dat ook meer willen onderzoeken.”

Vanaf 15 december is de afstudeerexpositie van de Fotoacademie Amsterdam open voor publiek en kan je het werk van o.a. Suzanne gaan bekijken.

Suzanne Ranzijn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS