Home » Instagram » Interview Terje Abusdal
All

Interview Terje Abusdal

De Noorse fotograaf Terje Abusdal is geïnteresseerd in groepsidentiteit. Hij is gefascineerd door de Forest Finns: een bijzondere leefgemeenschap die begin 1600 is neergestreken bij de grens van Noorwegen en Zweden. Er zijn geen statistieken bekend over de grootte van deze bevolkingsgroep. Het is zelfs zo dat het enige officiële criterium om bij deze groep te horen, ongeacht etnische achtergrond, is dat je voelt dat je Forest Finn bent. Nog tot en met vrijdag is het werk van Terje te zien bij FOTODOK in Utrecht in de tentoonstelling ‘Voorbij Wij en Zij’. In het licht van de huidige ontwikkelingen omtrent globalisering, polarisatie, politieke debatten en migratiestromen, gaat Voorbij Wij en Zij in op identiteits- en groepsvorming.

© Terje Abusdal

Tijdens mijn bezoek aan de expositie kwam ik erachter dat de term ‘Slash and burn’ een oud gezegde is. Kan je me meer vertellen over waarom je die titel heb gebruikt en in hoeverre het invloed heeft gehad op jouw project. (Als ik me niet vergis heb je de negatieven verschroeid?)

”Slash and burn farming is een eeuwenoude vorm van landbouw die veel gewassen produceerde, maar daarvoor waren er grote stukken bosachtige gebieden, omdat de grond snel uitgeput raakte. Het is een landbouwtechniek die in eerste instantie definiërend was voor de Forest Finns en die ze kenmerkend onderscheidde van andere groepen Finse migranten. Het heeft het project beïnvloed in de zin dat ik bepaalde elementen van deze nalatenschap heb gebruikt – vuur en rook – en ik deze heb gebruikt om hun verhaal te vertellen. Ik heb de negatieven niet verbrand, maar wel de prints die vervolgens opnieuw ingescand zijn.”

© Terje Abusdal

Hoe heb je de Forest Finn gemeenschap gevonden en hoe ben je in contact met hen gekomen?

”Ik ben begonnen in een dorpje dat Svullrya heet, dat wordt gezien als de hoofdstad van de Forrest of the Fins. Het is tevens de plek waar de Forest Finns zich gevestigd hebben in het begin van de 17e eeuw. De cultuur leeft hier heel erg en er is een sterk gevoel van verbondenheid met hun verleden. Veel plaatsen in het gebied hebben ook Finse namen, wat belangrijk is op een manier dat het gebied een onderscheidend geografisch erfgoed heeft. Een collega van mij leende me haar huis en stelde mij voor aan een aantal mensen, die op hun beurt mij weer aan andere mensen voorstelde. Het contact breidde zich natuurlijk uit en ik had geen vooropgezet plan. Ik ben ook langs veel deuren gegaan. Op een enkele keer na werd ik altijd binnengelaten. ”

Bij Forest Finns is iedereen welkom

De serie heeft een aparte uitstraling, waar je een raar gevoel van krijgt in je onderbuik. Is dat iets waar je naar zoekt of creëer je dat?

”Het begrip van de natuur van de Forest Finns is geworteld in een oosterse shamanistische traditie en zij worden vaak geassocieerd met magie en mysterie. Rituelen, spreuken en symbolen werden gebruikt als een praktisch instrument in het dagelijks leven; een die kan genezen en beschermen, of beschermen tegen het kwaad. Ik denk dat een van de belangrijkste aspecten van hun cultuur hun animistische interpretatie van de natuur was. Betekenis van het geloof dat alle dingen, levend en dood, een ziel bezitten en dat er dus mee gecommuniceerd kan worden. Ik heb geprobeerd deze elementen van shamanisme en spiritualiteit in mijn foto’s te vertalen. Ik wilde een soort van Narnia, een magische wereld creëren, waarin het geloof van de Forest Finns zich begeeft. Het was een combinatie van het zoeken naar het en het creëren ervan.”

© Terje Abusdal

What’s next? Nieuwe projecten op de agenda?

”In de herfst van 1944 kregen de Duitse troepen het bevel om het verschroeide-aarde beleid uit te voeren terwijl ze zich terug trokken van het noordelijke front naar het vasteland van Finland en Noorwegen. Een populatie van 70.000 mensen werd geëvacueerd naar het zuiden, terwijl hun huizen en bezittingen werden vernietigd om de opmars van het Rode Leger een halt toe te roepen. Ik ben op dit moment een masterclass aan het doen met Simon Norfolk, waarbij ik het noorden van Noorwegen aan het vastleggen ben om te proberen dit verhaal te vertellen en ondertussen het idee van thuis te ontdekken.”

© Terje Abusdal

We willen onze kijkers graag een beter beeld laten zien van de fotograaf, daarom zijn we sinds kort nieuwsgierig naar de muziek waar fotografen naar luisteren. Wat staat er in jouw playlist?

 

terjeabusdal.com
fotodok.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS