Home » Interviews » De verbloemde Zuid-Afrikaanse straten van Jannike Stelling
All

De verbloemde Zuid-Afrikaanse straten van Jannike Stelling

Jannike Stelling (31) heeft aan de Dortmund Fachhochschule gestudeerd nadat ze jarenlang in dienst was bij een reclamebureau. Ze raakte geïnspireerd door haar baas, reclamefotograaf Jochen Mans, maar wilde zelf toch liever een andere kant op met haar fotografie. Haar recente project Stages (2017) brengt architectuur, fictie en historie bij elkaar. Nu rond ze een Master af aan de Universität der Künste in Berlijn. Ik spreek Jannike in de Prinsessinnengarten in Berlijn over haar fotografie.

© Jannike Stelling

Heb je een fotografie opleiding gevolgd?

“Nadat ik jarenlang bij een reclamefotograaf werkte, werd ik geïnspireerd om ook zelf meer met fotografie te doen, maar dan op mijn eigen manier. Ik ging studeren en richtte me op analoge fotografie. De hogeschool in Dortmund heeft de reputatie om vooral technisch te zijn, dus ik moet me altijd verdedigen om het tegendeel te bewijzen. Ik kreeg juist heel veel vrijheid om me creatief te ontwikkelen. Ik kon bijvoorbeeld experimenten met filmmateriaal en chemicaliën. Nu doe ik een MA op de grafische afdeling van de UDK, waar ik vooral grafisch geschoold wordt. Ik neem mijn ruimte om zoveel mogelijk met fotografie te doen.”

© Jannike Stelling

Wanneer en hoe is het project ‘Stages’ ontstaan?

”Het was een mooie samenloop van omstandigheden. Via mijn baan bij het reclamebureau (2014) mocht ik weleens mee op reis en zo kwam ik voor het eerst in aanraking met Zuid-Afrika. Het land werd klaargemaakt voor de aankomende wereldkampioenschappen voetbal en het zag er op dat moment klinisch opgeruimd uit. Vervreemdend ook. Ik ben niet politiek met mijn werk, maar ik werd toch op een bepaalde manier geraakt door de Apartheid-historie. Van taxichauffeurs moeten we ’s avonds in de auto blijven, maar tegelijkertijd voelde het land totaal niet onveilig.”

En precies tussen dat conflict van de alledaagse realiteit, de geschiedenis en de backdrop van de schoongepoetste straten en gebouwen daar speelt dit werk mee.

Welke stijl omvat jouw werk?

“De Cape wordt vaak gebruikt als achtergrond voor Europese modeshoots die een zomer of lentecollectie moeten presenteren.” Zo voelen de beelden van Stages ook aan, als een achtergrond die als podium kan dienen voor iedereen, van modefotograaf tot voetballiefhebber. Zoete pastelkleuren, maar ook unheimisch. Ik bewerk mijn beelden met een digitale verfkwast, om zo mijn indruk van het land als een laag over de gebouwen heen te leggen. Die grafische elementen pas ik vaker toe in mijn werk, het is echt bij mijn beeldtaal gaan horen.”

© Jannike Stelling

Wat zijn je plannen?

”De komende tijd ga ik vooral aan mijn portfolio werken, net zoals alle andere examenstudenten. En dan wacht ik weer af op een mooie kans. Ik ben een fase-mens, ik heb het nu eenmaal nodig om op een trein te springen om me te laten vervoeren.”

jannikestelling.com
@jannikestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS