Home » Curated By » Wim Pijbes cureert; ”Ik keek naar de foto’s van Mauro Pinto en ik was in Afrika”
All

Wim Pijbes cureert; ”Ik keek naar de foto’s van Mauro Pinto en ik was in Afrika”

img_5402

© Mauro Pinto, Cinderella, 2012

In ‘Curated by’ vragen wij een autoriteit binnen de fotografie een bijzonder persoon of project een podium te geven. In KIEKIE #16 vertelt Wim Pijbes, o.a. ex directeur Rijksmuseum, over Mauro Pinto.

”Nieuwsgierig als ik ben dwaalde ik in Londen over een kunstbeurs boordevol onbekende namen. Natuurlijk, de jaarlijkse Frieze bood ook dit jaar weer volop nieuws, maar op de een of andere manier werd de Augenmensch in mij hier deze keer niet bevredigd. Ik was op zoek naar echt iets nieuws. Gelukkig had ik mij al eerder voorgenomen ik naar een beurs over Afrikaanse kunst te gaan, die parallel met de Frieze plaatsvond, in het statige Somerset House. Daar lonkte de opwinding van het onbekende. Op 1:54 (de naam staat voor een continent en 54 landen) zag ik naast veel nieuwe kunst ook fotografie. In de visuele hectiek van kunstbeurzen overleven alleen krachtige beelden en zo werd mijn aandacht getrokken door een serie foto’s van Mauro Pinto (Maputo, 1974) in Galerie111 uit Lissabon.”

Ik keek naar de foto’s van Mauro Pinto en ik was in Afrika

 

 

”Zijn serie toont de rauwe schoonheid van de Afrikaanse stad. Ik moest hier onmiddelijk denken aan de grande dame van de fotografie, Susan Sontag. Zij beschreef de fotografie als een melancholieke kunstvorm, precies de beelden die Mauro Pinto hier toonde. Diezelfde Sontag schreef in haar onvolprezen On Photography, het beste boek over fotografie, dat foto’s verzamelen betekent dat je de wereld verzamelt, en zo is het maar net. Ik keek naar de foto’s van Mauro Pinto en ik was in Afrika, ik wist alleen niet waar. In Mozambique? In Maputo? De Portugese galeriehouder maakte een praatje, natuurlijk, de oude kolonie. Door mijn hoofd klonk plotseling Bob Dylan, zijn stem, een syncopische gitaar die maar niet op gang lijkt te komen, een flard viool, een honingzoete vrouwelijke tweede stem:”

I like to spend some time in Mozambique
The sunny sky is aqua blue
And all the couples dancing cheeck-to-cheek
It’s very nice to stay a week or two
And maybe fall in love, just me and you.

”De foto’s van Pinto zijn de perfecte illustratie van verlangen en verval. De verlaten steeg met de verloren schoen, de gekleurde slipper met achter de golfplaten een onbekende drager (een loeistrakke compositie!), de hand van een hurkende vrouw, zij wil niet op de foto! Hier zag ik een fotograaf die zijn vak verstaat. Ik ben er nooit geweest, maar voor even was ik in Mozambique.”

Wim Pijbes

‘Curated By’ is een vaste rubriek uit KIEKIE tabloid. Nooit meer een editie missen? Neem een abonnement op KIEKIE

LIKE KIEKIE en mis niets meer op je wall!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS