Home » Interviews » De relatie tussen mens en natuur
All

De relatie tussen mens en natuur

Daan Zuijderwijk (1974) en Maaike Vergouwe (1978) studeerde beiden fotografie aan de St. Joost Academie in Breda. Sinds 2006 werken ze samen aan diverse projecten. Daan en Maaike zijn gefascineerd door de natuur in al zijn verscheidenheid en gebruiken fotografie als medium om de relatie tussen mens en natuur te onderzoeken. Naast vele succesvolle tentoonstellingen, heeft het duo ook een werkbijdrage voor bewezen talent mogen ontvangen van het Mondriaanfonds vorig jaar. Momenteel leeft het stel, samen met hun drie kinderen en twee honden in een geheel zelfgebouwde gerestaureerde camper, waarmee ze kiezen voor een leven onderweg. Ik wilde alles weten en werd gastvrij ontvangen in de camper aan de Vecht!

© ZUIJDERWIJK-VERGOUWE-NEW MOON

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

M: ”We hebben allebei op de St. Joost Academie gestudeerd. Ik ben in 2000 afgestudeerd en Daan in 1997. Ik werkte destijds als serveerster in een cafeetje in Den Haag en zag hem toen op het terras zitten. Al wist ik niet meer direct zijn naam, hij was de mijne niet vergeten. We kletsten wat en Daan vroeg me om mijn telefoonnummer. Een paar weken later hadden we onze eerste date!”

© ZuijderwijkVergouwe-New_dawn

Zijn jullie eerst in opdracht gaan werken of meteen al met eigen werk begonnen?

M: ”Eerst nog onafhankelijk van elkaar.”
D: ”Al tijdens mijn academie tijd werkte ik veel voor reclamebureaus. Een van mijn tofste opdrachten was een beeldserie over de bouw van een nieuw kantoorpand op de zuid-as in Amsterdam. De opdrachtgever was een advocatenkantoor waarvoor ik al jaren het bedrijfsblad fotografeerde. Ik stelde voor om een meer autonome serie voor ze te maken, en zij waren daar erg enthousiast over. Voor ons was dat een echte eye-opener; teruggaan naar hetgeen wat we het liefst doen. Uiteindelijk wordt dat werk dan ook het meest gewaardeerd. Met dat idee zijn we ook begonnen aan ons Volgermeer project. Het resulteerde in een mooi boek (De herschepping van de Volgermeer) en een aantal tentoonstellingen.”

© ZuijderwijkVergouwe-Wet and Wild

Hoe kwamen jullie erbij om op een boot te gaan wonen?

D: ”Ik woonde in Den Haag en wilde de stad uit. Toen zag ik ergens op de Kagerplassen een schip te koop en realiseerde me dat zoiets misschien ook een mogelijkheid was. Ik kocht een casco in 2001 en na 6 maanden hard klussen kon ik erop wonen. In 2003 lag ik met het schip ook op de kagerplassen en kwam ik Maaike weer tegen.”
M: ”We zijn vrij snel samen op de boot gaan wonen. En omdat je je aan allerlei regels moet houden zodra de boot een vaste plek krijgt, hadden we besloten dat we gingen varen.”
D:” Dat was echt een cruciaal moment voor ons, want we gingen het anders doen dan de meeste mensen om ons heen. We zijn op reis gegaan en besloten het echt op ons af te laten komen, kijken hoe het bevalt.”

© ZuijderwijkVergouwe-Wet and Wild

We hebben een eenvoudig leven, maar het is zo fantastisch

Maar toen bleven jullie wel in Nederland?

D: ”Ja, dat schip is echt voor Nederland. We hebben bijvoorbeeld een langere tijd in Vinkeveen gelegen, een winter doorgebracht in Spakenburg en een zomer in Gouda.”
M: ”Omdat we samen aan deze ‘reis’ begonnen, werd het ook een soort van vanzelfsprekend dat we samen aan fotografie projecten gingen werken. Een van de eerste projecten die we echt samen hebben gedaan was ook gerelateerd aan het schip. Die eilandjes in de Vinkeveense Plassen, ons project ‘Vanishing Landscapes’, daar hebben we ook echt het schip voor ingezet met grote lampen aan de giek. Tijdens dit project hebben we geëxperimenteerd met kunstlicht in landschappen. En later hebben we dat verder doorontwikkeld.”

© ZuijderwijkVergouwe-Vanashing Landscapes

Hoe kom je op het idee om met kunstlicht in de natuur te gaan werken en hoe verhoudt zich dat tot jullie fotografie?

D: ”In eerste instantie was het ook deels vanuit een praktische overweging. Tijdens ons project ‘Vanishing Landscapes’, hadden de eilandjes die we fotografeerden niet de juiste achtergrond en gebruikten we het kunstlicht om de eilandjes te isoleren. Dat kunstlicht werd ook een mooie verwijzing naar het kunstmatige aspect van de eilandjes welke zijn onstaan na de turfwinning van begin vorige eeuw. De menselijke kijk op de wereld zit verbeeld in ons werk. Door mijn verre reizen heb ik kennis kunnen maken met verschillende culturen en de manieren waarop zij naar de wereld kijken en met de natuur leven. Dan word je je erg bewust van je eigen westerse blik op de wereld en de manier waarop wij met natuur omgaan. Met ons werk willen we onszelf en ons publiek bewust maken van die blik en laten we zien dat er vele manieren zijn om naar de wereld te kijken en met de natuur om te gaan.”

© ZuijderwijkVergouwe-Vanashing Landscapes

Maak je de installaties onderweg? niet van tevoren?

D: ”Soms maak ik ze van tevoren, maar soms ook onderweg. Ik heb veel led strips in de instalalties verwerkt, zodat ik ze met een accu aan kan sluiten. Het is veel klimmen en klauteren op locatie, dus dan is het wel zo fijn dat de installaties niet teveel wegen. Ik heb een afstandsbediening met een radiografisch bestuurbaar systeem gemaakt waarmee ik op afstand de installaties kan bedienen. Ook heb ik een radiografisch bestuurbare zelfontspanner gemaakt voor de technische camera, gewoon met een servomotor en een Gamma voordeelpasje. Daar ben ik wel trots op (lacht).”

Home is where you park it

 

Hoe hebben jullie dit zo op kunnen bouwen met elkaar? Je kunt wel ideeen hebben, maar het moet ook allemaal goed uitpakken natuurlijk.

D: ”Het heeft vooral te maken met keuzes maken. Wij hebben er voor gekozen om juist met heel weinig genoegen te nemen. Door nu in een camper te wonen, hebben we geen hypotheek en hebben we weinig vaste lasten. En daardoor veel tijd en ruimte voor de kinderen en om nieuw werk te maken. Dat is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar daar hebben we keihard voor gewerkt en naartoe gewerkt samen de afgelopen jaren. De kinderen voelen zich happy en dat is voor ons ook het belangrijkst. Wij ervaren echte rijkdom als we met ons gezin samen langs een beekje in de bergen staan. We hebben stroom van de zonnepaneeltjes en hebben water. We hebben een eenvoudig leven, maar het is zo fantastisch!”

Wanneer gaan jullie weer weg en wat wordt de route?

D: ”In november vertrekken we naar Zuid-Scandinavië. Het is de bedoeling dat we, naast het maken van nieuw werk ook daar ons netwerk gaan vergroten. Op zoek naar een goede gallerie, samenwerken met andere kunstenaars en wellicht les geven op een academie daar.
En komen jullie daarna weer terug naar Nederland?”
M: ”De grond waar je vandaan komt, is wel je basis. Maar wel stellen we onszelf soms die vraag; is dat wel zo, Wanneer ben je echt thuis? Voor ons betekent thuis daar waar je je gelukkig voelt. Voor nu ligt alles open. Als we iets geleerd hebben de afgelopen jaren dan is het wel om niet te ver vooruit te plannen. Wel weten waar je heen wilt, maar vooral openstaan voor dat wat op je pad komt. Voorlopig leven we met de camperwijsheid: ’Home is where you park it’”

Een ‘behind the scenes’  tijdens het werk van Daan Zuijderwijk & Maaike Vergouwe.
aan de serie; “Slice of Life”

website

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS