Home » Expo & Events agenda » De zoektocht naar ‘Hikikomori’
All

De zoektocht naar ‘Hikikomori’

© Annemarijn Vlinder

Annemarijn Vlinder (1988) raakte gefascineerd door het Japanse fenomeen Hikikomori en reisde naar Japan om het fotografisch te onderzoeken. Het beklemmende resultaat bekijk je hieronder, en van 9 tot 12 februari tijdens Rotterdam Photo.

Waar gaat je serie ‘If A Tree Falls In A Forest’ over?

If A Tree Falls In A Forest is het resultaat van mijn zoektocht in Japan naar ‘Hikikomori’.
Hikikomori is een Japans fenomeen waarbij Japanse mensen zich, voor jaren, volledig terugtrekken uit de samenleving. De afzondering vindt veelal plaats in het ouderlijk huis, waarbij er eveneens geen contact meer is tussen ouder en kind.
Het fenomeen is officieel vastgesteld in 1998 en treft naar schatting miljoenen jonge Japanners. Redenen die hiervoor gegeven worden, zijn onder andere de enorme mate van prestatiedruk waarbij falen niet geaccepteerd wordt en een opmerkelijke cultuur van schaamte. Ook ‘sekentei’ (je persoonlijke reputatie in de samenleving en de druk anderen te imponeren) en ‘amae’ (afhankelijkheid en de wens geliefd te zijn) zijn factoren die mee lijken te spelen in het uiteindelijke besluit om niet meer deel te nemen aan het leven.

Bewust heb ik het cliché van ‘een donkere zwartwit foto van een eenzaam persoon in een kamer’ weggelaten.


Het volledig handgemaakte boek ‘If A Tree Falls In A Forest’ is het resultaat van deze zoektocht. Bewust heb ik het cliché van ‘een donkere zwartwit foto van een eenzaam persoon in een kamer’ weggelaten. Met die benadering ben je met één beeld klaar en laat je precies zien wat we rationeel al weten over isolement. Ik vind het belangrijk ruimte over te laten voor iemands eigen gevoel en verder te gaan dan het standaard plaatje. Juist in deze tijd waarin iedereen zichzelf fotograaf noemt, maar we allemaal hetzelfde lijken te doen. Een beeld moet cliché’s, techniek en ratio overstijgen. Ik ben op zoek gegaan naar contact, maar juist ook het ontbreken daarvan. Ik ga daarin ontzettend ver en blijf mezelf pushen, omdat ik weet dat er dan ongemakkelijkheid of angst bij me ontstaat. In die ongemakkelijkheid en angst maak ik mijn beste werk. Ik wil dat het je raakt, dat je voelt.

Hoe kwam je in aanraking met dit onderwerp?

In een film kwam het woord voorbij, zonder dat er een betekenis aan werd gegeven. Ik ben research gaan doen en toen wist ik dat ik naar Japan moest. Soms past een onderwerp zo goed bij je dat het bijna eng is.

Zou je jezelf ooit, zoals het geval is bij Hikikomori, sociaal volledig willen terugtrekken?

Ik denk dat je een sociaal isolement niet altijd kunt vergelijken met Hikikomori. Dit laatste zit zo ontzettend verweven in de Japanse cultuur. Desondanks raakt dit onderwerp me natuurlijk niet zomaar. Het concept van ‘niet meer mee kunnen komen’ met als resultaat een langdurig ongewild isolement, heb ik op jonge leeftijd ervaren. Juist dit gegeven heeft me in Japan geholpen. Ondanks het feit dat Japanners het nooit in woorden zullen uitdrukken, en het ook niet gewend zijn als anderen dit doen, denk ik dat er een bepaalde herkenning plaatsvond.

In je succesvolle crowdfundingscampagne gebruik je ‘Zoeken, zonder te willen vinden’ als een kernzin om je serie in te leiden en te omschrijven. Wat betekent deze zin voor jou?

Fotografie is alles wat ik wil. Ik kan niet zonder leven, het is volledig verweven met mijn persoonlijkheid. Mijn werk ontstaat in eerste instantie vanuit een interesse en fascinatie. Door research te doen probeer ik op rationeel niveau iets te begrijpen, waarna ik dit ook weer los laat. Ik heb geen vooropgezet plan van wat ik precies wil fotograferen, want hoe kan ik voorafgaand al bedenken hoe iets loopt als ik het niet eerst ervaar? Ik laat het toeval volledig toe in mijn werk en reageer ter plekke vanuit mijn intuïtie op de situatie. Deze manier van werken is heel onzeker, want niets staat vast en alles kan gebeuren, maar juist dat vind ik heel interessant.

Wat voor series staan er op de planning?

Het concept van isolement laat me niet los, ik ben zeer geïnteresseerd in andere vormen hiervan en zal dit ook gebruiken in toekomstige series.

Annemarijn Vlinder zal tijdens Rotterdam Photo  (9-12 feb 2017) haar serie en boek presenteren. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS