Home » Interviews » Iris Haverkamp Begemann onderzoekt Pilbara, heavy haulage girls
All

Iris Haverkamp Begemann onderzoekt Pilbara, heavy haulage girls

In de Australische Outback vervoeren reuze vrachtwagens van 50 tot 100 meter lang goederen naar de verste hoeken van de woestijn. De bestuurders van deze vrachtwagens brengen onder bizarre omstandigheden soms wel tot drie weken lang op de weg door. De meerderheid van hen zijn mannelijk. De weinige vrouwelijke bestuurders krijgen niet dezelfde rechten als mannen en dat frustreert fotograaf Iris Haverkamp Begemann. Iris is gefascineerd door deze vrouwen, de Pilbera heavy haulage girls, die zelf bootcamps organiseren om goed voorbereid te zijn op ‘een leven op de weg’. Ze zal zich bij de bootcamps aansluiten en hun leven vastleggen.

© Iris Haverkamp Begemann

Hoe ben je bij het onderwerp gekomen?

”In mei had ik een ticket geboekt naar Australië met de bedoeling om vrij werk te maken. In eerste instantie wilde ik mij ter plekke door mensen en onderwerpen laten inspireren. Het vriendje van mijn zus vertelde mij over mannelijke road train chauffeurs van trucks die wel 100 meter lang kunnen zijn in de outback. Ik was nieuwsgierig of er ook vrouwen zijn die dit doen, en dat bleek zo te zijn. Er bestaat zelfs een bootcamp van 28 dagen voor het worden van vrouwelijke buschauffeur. Daar werd ik gefrustreerd door: waarom moet de ene persoon een bootcamp afleggen terwijl de anderen, in dit geval de mannen, goed zijn zoals ze zijn? Naast dat ik super benieuwd ben naar het leven van deze vrouwen, wil ik met dit project een ode brengen aan een minderheid die er alles aan doet om tot de norm gerekend te worden.”

© Iris Haverkamp Begemann

Wie zijn de Pilbara, heavy haulage girls?

”Chelsea en Heather hebben deze organisatie opgericht om de positie van vrouwelijke road train chauffeurs in de Australische outback te verbeteren. Als vrouwen maken zij slechts 1% deel uit van de totale vrachtwagenchauffeurs in de outback en krijgen niet altijd dezelfde jobs. Daarom hebben zij zich geformeerd in een organisatie die ervoor zorgt dat vrouwen deze kansen wel krijgen.”

© Iris Haverkamp Begemann

De bootcamps om de vrouwen voor te bereiden op het leven ‘on the road’, hoe zit dat?

”Omdat de outback erg groot is en er talloze afgelegen dorpjes bestaan, zijn de vrachtwagenchauffeurs soms wel drie weken onderweg onder de meest bizarre omstandigheden. Er kunnen bosbranden voorkomen, of een zware truck moet door een raar lopende weg afgekoppeld en weer gekoppeld worden. Dit en praktische dingen leren als banden verwisselen leren zij in de bootcamp. Maar daarnaast ook meer schoolse dingen, bijvoorbeeld over de ‘truck radio etiketten’, dus hoe je communiceert over de radio.”

Daarnaast houd ik van het proces van het maken van de foto tot print

Je gaat een fundraiser houden bij Sexyland! Hoe ben je daar op gekomen?

”Fleur en Wouter van Galerie Fleur en Wouter hadden van mijn project gehoord en belden mij op met het idee om een printsale in Sexyland te houden. Ze wilden de opbrengst naar mijn nieuwe project in Australie laten gaan. Aangezien ik alles analoog schiet, zal het geld naar het inkopen van film gaan. Dit zal voor veel mensen in het digitale tijdperk als een onnodige, extra uitgaven klinken. Maar ook al is analoog schieten prijzig, ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit mij de beste kwaliteit brengt. Daarnaast houd ik van het proces van het maken van de foto tot print. Ik maak op het moment van het schieten zelf liever alle keuzes voor het beeld, dan dat ik achteraf honderden foto’s moet gaan filteren.”

© Iris Haverkamp Begemann

Hoe belangrijk is muziek voor jou en waar luister je graag tijdens het editen van je beeld?

”Muziek is op twee manieren een heel groot deel van mijn leven.Ten eerste bepaalt het mijn gemoedsrust. Door het luisteren van muziek, word ik optimistisch en heb ik zin om van alles te ondernemen. Soort van serotonine-aanvoer. Daarnaast kan ik mij ook het best focussen met mijn lievelingsmuziek op. Ten tweede heb ik door de liefde voor muziek in het nachtleven veel mensen met verschillende achtergronden leren kennen. Dat heeft voor mij heel erg mijn wereldbeeld bepaald.”

Vanavond is de print-sale van Iris in sociëteit Sexyland Bij zijn? Check hier het FB event. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS