Home » Instagram » Uitzonderlijke situaties binnen het alledaagse Poolse leven
All

Uitzonderlijke situaties binnen het alledaagse Poolse leven

Dagelijks speuren wij Instagram af naar bijzonder beeld. Dit keer greep het beeld mij van de Poolse fotograaf Tymon Markowski (1986). Tymon Markowski is een fotograaf-autodidact, afgestudeerd aan de Hogere School van Economie in Bydgoszcz met een diploma in de sociologie. In 2006 begon hij met fotografie en werkte 8 jaar lang voor lokale kranten. In 2015 werd hij lid van het ‘Sputnik Photos Mentorship Program’. Een jaar later kwam hij bij Un-Posed, een straatfotografisch collectief. Hij ontving een subsidie van het ministerie van Cultuur en Nationaal erfgoed en werd bekroond tot fotojournalist van het jaar 2016, gehouden door de Poolse vereniging van fotojournalisten.

Tymon Markowski

Wanneer ben je begonnen met fotograferen? Heb je een fotografie-opleiding gevolgd?

”Ik begon tien jaar geleden te werken als fotograaf. Ik ben autodidact en heb acht jaar als fotojournalist bij een krant gewerkt. Ik heb geen opleiding tot fotograaf gevolgd, maar heb op de Hogeschool van Bydgoszcz een graad in sociologie behaald.”

Tymon Markowski

Kun je iets vertellen over je persoonlijke project ‘Flow’?

”Sinds mijn kindertijd woon ik Bydgoszcz; een stad die de laatste tijd bezig is met het ontwikkelen van het gebied rondom de Brda (een rivier die door de stad heenstroomt). Ik wilde de rivier graag beter leren kennen en ging op pad. Een jaar lang bezocht ik allerlei plekken op en rondom de Brda, op zoek naar verrassingen en bijzonderheden. Mijn zoektocht kreeg een bijzondere draai toen ik ontdekte dat er nog een plaats bestaat die ook Bydgoszcz heet. De tweede Bydgoszcz is een klein dorpje in de buurt van de bron van de rivier. Hemelsbreed zijn de twee plekken 106 kilometer van elkaar verwijderd. Toen ik dit ontdekte, begon het creatieve proces pas echt te stromen. Vandaar de naam ‘Flow’.”

From project “Flow”

Is ‘Flow’ het enige project waar een boek van is gemaakt en waarom juist dit project?

”Ik heb eerder een boek gemaakt, maar dat is alleen lokaal uitgegeven in een oplage van 150 stuks. Het focuste op de verborgen verhalen van achtertuinen in de binnenstad. Nadat ik een jaar bezig was geweest met ‘Flow’, kwam ik tot de conclusie dat het project niet tot zijn recht zou komen als het alleen online te bezichtigen zou zijn. Zo kwam het idee van een landkaart tot stand, als een metafoor voor mijn eigen zoektocht langs de rivier.”

Straatfotografie vraagt veel van mijn zintuigen

Wat wil je vertellen met je fotografie?

”Ik wil uitzonderlijke situaties binnen het alledaagse Poolse leven laten zien. Straatfotografie vraagt veel van mijn zintuigen. Het is een uitdaging om bijzonderheden te blijven vinden. Een vervreemdend element is een goede manier om iemands aandacht iets langer bij je beeld te houden. Soms kies ik er echter alsnog voor om een journalistieke reportage te maken, omdat ik op deze manier ook stukjes van mijn thuisland kan laten zien.”

Tymon Markowski

Je (straat)fotografie bevat een bepaald soort humor. Is dat belangrijk voor je en zo ja, waarom?

”Er worden veel belangrijke foto’s gemaakt die laten zien hoe zwaar het leven is op sommige plekken op de wereld. Maar dat is niet mijn stijl. Ik ben een heel opgewekt persoon en die opgewektheid is helemaal vergroeid met mijn fotografie.”

From project “Flow”

Check hier de website en Instagram van Tymon!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word abonnee

Kiekie krant is onderdeel van:

Fotolab Kiekie

Kiekie partners:

Meer informatie

FOTOLABKIEKIE
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09:00 tot 17:30 uur

Jan Evertsenstraat 79
1057 BR Amsterdam
+31(0)206830464
amsterdam@fotolabkiekie.com

Disclaimer
Algemene voorwaarden
Content Copyright ©2016
Fotolab Kiekie Webdesign: LEFHEBBERS